Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Гости у студију су Ива Радић, Катарина Мандић и Јован Небригић. Реприза емисије у 02.16 и сутрадан, у среду у 13.55 на РТС Свет.

Захваљујући Етно мрежи, српски вез, стигао је до Дубаија. На Светској изложби у оквиру нашег павиљона осим технолошких иновација представљено је и оно што је српско изворно, традиционално, као што су ручни радови. О томе колико су странци заинтересовани за такве производе разговарамо са Ивом Радић и Катарином Мандић из Етно мреже. Иначе, Етно мрежа ради на очувању културног наслеђа Србије и економском оснаживању жена, а њихове рукотворине, протокол Владе, користи као дипломатске поклоне, што много говори о њиховој вредности и квалитету.

Представљамо нашу пијанисткињу Јасну Поповић, која живи и ради у Њујорку. Поред наступа у престижним концертним дворанама, као што су Карнеги Хол, Линколн и Кенеди центар, Јасна је одржала и концерт на Хавајима и тада је на њен наступ дошла наша комплетна дијаспора из Хонолулуа, која броји четрдесетак чланова.

Са Јованом Небригићем, који је 1995 у Аустрији основао КУД Коло, разговарамо о томе колико је омладина заинтересована за фолклор, какав програм негују, колико често гостују у Србији и какви су им даљи планови.

Упознајемо још једног припадника наше дијаспоре. Лесковчанина Марка Перовића, некадашњег фудбалера Црвене Звезде и Војводине, који живи на релацији Италија - Србија. У Кремони, где је дуго играо фудбал му живи породица, а у родни Лесковац долази да обиђе фамилију, али и да својим знањем и искуством помогне фудбалском клубу Дубочица у ком је стасао као играч.

Уредници: Драгана Живојновић и Душан Жарковић

Реализатор: Ернестина Глигоријевић

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије