Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.54

Ове недеље у Београду почела је са радом Канцеларија за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, са циљем да Србима избеглим из тог босанско-херцеговачког ентитета у Србију, омогући институционалну помоћ у остваривању њихових имовинских и других права. Гост у студију је директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило. Реприза емисије у 02.34 и сутрадан, у уторак, у 13.55.

Срби из федералног дела БиХ сада ће моћи да се лакше информишу о својим правима и активно укључе, како би спречили да им кантоналне и федералне власти, без њиховог знања, по било ком основу, трајно одузму имовину. О свему томе сазнаћемо више из прилога Владана Ракића који је пратио конференцију у Београду на којој је представљен рад те тек отворене Канцеларије за заштиту права Срба у ФБиХ, као и новопокренутог Портала „Српска земља".

О важности отварања Канцеларије за Србе у ФБиХ, али и другим темама када је реч о Србима у Федерацији и осталим деловима региона, посебно о помоћи која им се упућује из матице Србије биће речи и у разговору са гостом у емисији директором Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душком Ћутилом.

Директор ове важне институције Аутономне покрајине Војводине, која већ годинама пружа разне врсте помоћи Србима у суседним земљама и на тај начин подстиче њихово настојање да сачувају свој језик, културу и традицију, као и везе са матицом Србијом, упознаће нас и са најновијим активностима Фонда и плановима за наредни период.

Прошле недеље обележен је и један од највећих српских празника Дан Светог Саве, посвећен првом српском архиепископу и просветитељу, који је прослављен не само у матици Србији већ и широм света где Срби живе. Овом приликом видећемо како је то било у Источном Сарајеву где је тим поводом одржан хуманитарни концерт под називом „Светосавско Косово и Метохија и Република Српска" који су одржали чланови градске аматерске групе „Каменички бисери" из Косовске Каменице. Концерт је организовао Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији под покровитељством Града Источно Сарајево.

Из емисије издвајамо и занимљиву, али и тужну причу о селу Зечево, у Шибенско-книнској жупанији, у Хрватској. Данас ретки мештани кажу да је ово место „село прегласне тишине", с обзиром да су се некад бројни, пре свега српски житељи, овог места данас свели, због последњег рата деведесетих и других недаћа, на свега неколико породица, али који ипак и у веома тешким животним условима успевају да опстану.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељ Ернестина Глигоријевић

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије