Читај ми!

Има сеоба, смрти нема

И живот чувеног српског књижевника Милоша Црњанског обележиле су сеобе, како лични, тако и професионални. "Бескрајни плави круг. У њему звезда". 30. новембра 2021. године навршиле су се 44 године смрти Црњанског, век од како је написао "Дневник о Чарнојевићу" и пет деценија "Романа о Лондону."

У 2021. бележио век од објављивања "Дневника о Чарнојевићу", 50 година од "Романа о Лондону", 90 година од "Књиге о Немачкој", а 30. новембра се навршило 54 године од смрти писца који је у свом књижевно-бисерном низу, нпр. у "Сеобама", маестрално осликао преживљавања досељеног српског живља у Мађарској.

"То је она књига чији је симбол и која почиње поглављем које се зове: Бескрајни плави круг и у њему звезда, и то је књига у којој Вук Исакович говори да су сеобе нешто што је трајно и говори кроз породицу Исакович о тешкој судбини Срба у Аустроугарској средином 18. века, о изневереним очекивањима, тако да је тај бескрајни плави круг за Исаковича Русија.

У Другој књизи Сеоба то су оне сеобе које се сврставају у то позно дело Милоша Црњанског и које су објављење 1962. године, ви имате оне Србе који из Мађарске, односно из Угарске се крећу, и 8 година је разлика у приповедној радњи првих и других Сеоба и крећу се пут Русије. Ту доживљавају ново разочарање и та друга књига Сеоба, која нажалост није у школским програмима и зато је можда мало скрајнута, завршава са оном чувеном реченицом "Има сеоба, смрти нема". Показује да се Срби временом однарођавају у великим народима и да се утапају у њих", каже проф. Слађана Јаћимовић.

Милош Црњански је био и остао један од најзначајнијих стваралаца српске литературе 20. века, као песник, приповедач, романсијер и публициста, а бавио се и ликовном критиком.

Српска академија наука између два светска рата његово дело Сеобе прогласила је за роман века, а сврстан је у сто најеминентнијих Срба.

Тако је Црњански, како сам рече, испунио своју судбину. Ушао у вечност, као што су и његове и наше српске сеобе и промене вечне.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара