Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И у овој години, сваког понедељка, настављамо да се бавимо темама из региона, односно оним причама које се тичу Срба и српске заједнице у нама суседним земљама. Реприза емисије у 02.15 и сутрадан, у уторак у 13.55 на РТС Свет..

Емисију отврамо информацијом на који начин ће и у овој години матица помоћи Србе у региону. Један од приоритета је економско оснаживање српских повратника у стари крај. О томе за нашу емисију говори директор Покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Kрајем прошле године премијерно је јавности приказан документарни филм „Јени, мало светло са запада", прича о Холанђанки Јени Лигтенберг, апотекарки, која је као добровољац, ратне године на подручју Босне и Херцеговине (БиХ), почетком деведесетих, провела на Палама, о чему је написала и књигу-дневник, потресно сведочанство о грађанском рату и страдању Срба и других народа у тој бившој југословенској републици на основу које је и снимљен филм. Гости у студију, аутори филма, редитељ Слободан Симојловић и директор Кинотеке Републике Српске на Палама, уједно и продуцент филма, Сњежан Лаловић, говоре о важности филма, о томе како је дошло до идеје за његово снимање, како и где је све сниман, као и плановима његове дистрибуције по биоскопима региона, Европе али и света.

Судбина је хтела да нас је храбра Холанђанка Јени Лигтенберг напустила прошле недеље, 8. jануара, у 92. години, оставивши иза себе драгоцена сведочанства о страдању народа БиХ у грађанском рату крајем прошлог века.

Следе два прилога посвећена божићним темама. Прва прича нам доноси тужну слику све празнијих православних цркава у Сарајеву у време божићних празника, што је последица масовног протеривања српског православног живља из босанско-херцеговачке престонице током рата деведесетих. Друга прича је Божићна посланица владике Лукијана, епископа будимског и администратора темишварског, којом он подсећа на важност очувања српског националног идентитета наших сународника на подручју данашње Мађарске и Румуније.

Из емисије издвајамо и причу Владана Ракића о додели књижевне награде „Растко Петровић" за 2021. годину. Поред многих добитника из Европе, Канаде и Сједињених Држава, ово високо признање добио је и песник из Републике Српске, Бањалучанин Вид Вицко Вукелић за збирку песама за децу „Љубав те чешка".

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара