Читај ми!

Хор "Бранко Радичевић" обележио 115 година рада

Српски хор "Бранко Радичевић" из Чикага прославио је 115 година рада. Јубилеј је обележен концертом у друштвеној сали Српског Саборног храма у Чикагу. Хор може да се поноси дугом традицијом, а и активним подмлатком.

Српски хор у Чикагу, основан још 1906. године, пре 115 година! Зато је хор Бранко Радичевић прославио 115 година рада концертом у сали Српског саборног храма у Чикагу.

"Био је то мушки хор када је био основан, а када је пуно мушкараца за време Првог светског рата отишли, пустили су и жене, певали су сви заједно и постао је тако мешани хор. Мој циљ је био да данас за први део изведемо песме живих композитора, неки су из Србије, неки из БиХ...", каже Јелена Стојаковић, диригент хора.

Поред својих концерата, хор је члан и српских удружења хорова из Северне Америке, који се сваке године састану у другом граду и организују заједнички дводневни фестивал.

"Ја сам у Америку дошла пре 15 година, са неким искуством у певању у црквеном хору у Прокупљу, где сам живела пре него што сам се удала. Требале су ми године да се одлучим да се придружим овом хору, јер сам предпоставила да ће то бити већи део мог времена током недеље, када деца порасту и посао дозволи, а када се једном прикључите, морате доћи поново, јер вас нешто изнутра зове", каже Гордана Божидаревић Анастасов, чланица хора.

"Мој циљ, као диригент је, да децу укључимо што више док су мали, јер увек је лепо кад нешто певамо заједнички", наглашава Јелена Стојаковић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се