Читај ми!

Маратонац који осваја континенте

Јагодинац Стојан Илић се пре 30 година са породицом преселио у Канаду. Тамо је започео нови посао, али и нови хоби. Са 65 година је почео да трчи маратон. Недавно се вратио са Атинског маратона где је био један од најстаријих учесника. Циљ му је да кроз ове дуге трке обиђе све континенте укључујући и Антарктик.

Стојан је радни век провео као саобраћајни полицајац у Јагодини, а крајем осамдесетих са породицом је отишао у Торонто и у Канади развио сопствени бизнис. Прва опсесија му је била да обиђе што више земаља и када је стигао до бројке од 90 почео је да трчи дуге пруге. Маратонац је постао у 65.

„Сви ми треба да радимо оно што волимо, а поготово што мислим да је ово изузетно здраво, та активност је здрава у нашим годинама, ја могу да кажем да се фантастично осећам. Ја сам рођен у прокупачком крају, а после школе унутрашњих послова сам дошао овде и био полицајац, саобраћајац до 1988. године, а следеће године сам отишао у Торонто са фамилијом и тамо сам више од 30 година. Повремено долазим да видим друштво", каже маратонац Стојан Илић.

Стојан је до сада истрчао осам званичних маратона, укључујући и Београдски, и на десетине деоница чак и од 50 километара.

На лицу Стојана Илића пред циљ атинског маратона нема грча. Само бескрајно задовољство што је још једном победио себе и своје године. Чак је успео да отпоздрави публици и последње тренутке трке сними мобилним телефоном. Траса којом је трчао митски грчки јунак Филипидес била је веома тешка, а кризу је Стојан имао на 32. километру.

„Маратон је ту почео, тако да то је било фантастично, плус мој резултат је био изванредан. Трчао сам четири сата и један минут, што је прилично добро поготово за моје године", каже Стојан.

Стојан Је до сада истрчао осам званичних маратона, укључујући и Београдски, и на десетине деоница чак и од 50 километара. Каже да га другари док свакодневно тренира махом чудно гледају.

„Вероватно да су у почетку мислили - ено га онај лудак. Али ако се обазиреш на то шта други људи кажу онда би требало сви да се затворимо и ништа да не радимо", искрен је маратонац.

Следећи маратон Стојан ће трчати на Антарктику крајем јануара, дакле у екстремно хладном окружењу, па током пролећа одлази у Аустралију. Остаће му каже још само Африка, да учешћем на маратонима повеже све континенте на кугли земаљској.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се