Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Завршетак године је обично време када се своде рачуни о успесима и постигнућима у протеклој години, шта је до сада урађено и какви су планови за наредну годину. Управо су то и нека од питања за госта у емисији, Миодрага Линту, члана Одбора за дијаспору и Србе у региону и председника организације Савез Срба из региона, од кога ћемо покушати да сазнамо све о активностима тог скупштинског тела које се бави српским расејањем.

У години која је на измаку Ансамбл народних игара из Вуковара је обележио двадесет година свог успешног постојања и рада. Прича коју су припремили наши сарадници из Независне ТВ продукције ЗВО Вуковар упознаће нас са богатим стваралаштвом овог културно-уметничког и музичког ансамбла који окупља велики број ентузијаста готово свих узраста, пре свега младих.

Велики српски књижевник, песник и прозаиста Јован Дучић, први југословенски дипломата са титулом амбасадора, рођен је пре скоро век и по у Требињу 1874. године. Тим поводом у САНУ је одржана свечаност на којој је уводну реч о великом писцу дао академик Љубомир Симовић, а Дучићеве стихове читали глумци Воја Брајовић и Небојша Кундачина. Догађај је за нашу емисију пратио Владан Ракић.

Из емисије издвајамо још два прилога из области културе. Први је прича Диане Кондић Ђурић, наше сараднице из Будимпеште, која представља изложбу фотографија у чувеном Текелијануму, под називом „Одсјај ноћи на Хиландару", познатог сниматеља у Редакцији „Српски екран" мађарског јавног сервиоса, Ђорђа Шибалина. Други прилог нам доноси занимљиву причу о својеврсној „кући музеју". Реч је о колекционару Борану Пилиндавићу из села Кнежине, поред Сокоца, у суседној БиХ, који је од старе родитељске куће сачинио музеј у коме чува старе аутентичне предмете и тако настоји да од заборава сачува традицију и обичаје.

На крају емисије видећемо и музички наступ Симфонијског оркестра и хора РТС и Ансамбла "Коло".

Реприза емисије у 02.44 и сутрадан, у уторак, у 13.55 на РТС Свет.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Музички уредник Бранка Лолић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво