Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Главна тема емисије је како сачувати матерњи језик у расејању, а гост је професор Славко Петаковић. Реприза емисије је у 02.03 и сутрадан, у среду, у 13.55 на Ртс Свет.

Друштво за српски језик и књижевност Србије постоји од 1910. године и ради при Филолошком факултету у Београду. Поред бројних активности, организују и семинаре за наставнике српског језика и књижевности у земљи и расејању. Од почетка пандемије они се одржавају онлајн, под називом ВЕБИНАР. Овог октобра, Вебинар је био намењен свим наставницима у дијаспори, из свих врста школе (допунска, при СПЦ, приватне, школе које финансира Савет родитеља...), а учествовало је 58 наставника са свих континената, из 16 земаља. Са којим проблемима се суочавају и како мотивисати децу да уче матерњи језик, нека су од питања за госта емисије Славка Петаковића, професора на Катедри за Српску књижевност са јужнословенским књижевностима и потпредседником Друштва за српски језик и књижевност Србије.

На фолклорном фестивалу у Милвокију наступали су ансамбли из целе шире околине Чикага. Домаћин је био Ансамбл "Шумадија", чији чланови негују традицију и српски језик иако су рођени у Америци. Извештава Александар Жигић.

Ближи се сезона зимских празника, а то је период када велики број наших људи који живе и раде у иностранству долази у Србију. Који ће их прописи дочекати при доласку, али и шта саветују стручњаци за безбедност у саобраћају, гледаоци ће сазнати из извештаја Горана Маслара.

Музички гости емисије су Натали Пријовић и Младен Пецовић који ће представити и спот за песму "Заборави ме", објављену за ПГП РТС.

Уредници емисије Тања Адамовић и Горан Маслар

Реализација Ернестина Глигоријевић

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво