Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Србија на вези са Републиком Српском! Вечерашњи гости емисије су шеф Представништва Републике Српске Млађан Цицовић и професор геополитике на Универзитету Источно Сарајево др Срђан Перишић. Реприза емисије 02.38 и сутрадан, у уторак у 13.55 на РТС Свет.

Уз мирис барута који се те 1992. године из суседне Хрватске увелико ширио и на Босну и Херцеговину, 9. јануара настала је Република српског народа Босне и Херцеговине одлуком Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини, касније Република Српска. У пролеће исте године почео је рат.

Завршен је као и други-са много жртава свих зараћених страна и потписивањем мировног споразума. Овај мир потиписан је у атмосфери америчке војне базе "Рајт Петерсон", поред Дејтон у Охају, 21. новембра 1995. године. Познат је као Дејтонски мировни споразум, а заправо је Општи оквирни споразум за мир у БиХ. Тако је створена државна заједница Босна и Херцеговина коју чине два ентитета, Федерација Босне и Херцеговине и Република Српска, и три конститутивна народа. Дејтонским споразумом одређено је и учешће Високог представника Међународне заједнице, кога именује Савет безбедности Уједињених нација.

Упоредо са потписивањем Дејтонског споразума, у Лондону је одржана Конференција о имплементацији мира чији је циљ био покренути међународну подршку за спровођење Споразума. И покренули су Савет за спровођење мира.

Савет се састао неколико пута, али Бонско заседање 1997. остало је упамћено по томе што је Високи представник добио овлашћења по којима је могао да мења законе, одлуке, амандмане, смењује државне службенике, одузима грађанска права без могућности жалбе.

Тако je Републици Српској одузето преко 140 надлежности које су пренете на ниво БиХ. Република Српска, одлучна је да у оквиру својих институција врати све надлежности које јој по Уставу и Дејтонском споразуму припадају.

Може ли једна седница Народне скупштине Републике Српске то да промени?

Прошле недеље, у Београду је одржана трибина "Република Српска-враћање отетих надлежности". Организатор Трибине је Представништво Републике Српске у Србији, а наши гости у студију биће актери Трибине: шеф Представништва Републике Српске Млађан Цицовић и професор геополитике на Универзитету Источно Сарајево др Срђан Перишић. За нашу емисију говори српски члан Представништва Републике Српске Милорад Додик, као и дипломате Дарко Танасковић и Владислав Јовановић, такође учесници Трибине. Догађај је пратио Владан Ракић.

Република Српска једина је посветила град нашем нобеловцу. Десетог децембра навршава се шест деценија од како је Иво Андрић добио Нобелову награду. На догађај јединственог поноса подсећа нас Владан Ракић.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Дежурни новинар Владан Ракић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара