Читај ми!

Паспаљ: Грчка је моје драгоцено искуство

Иако је имао прилику да пропутује свет и живи у неколико земаља, посебан значај у његовом животу има нама блиска и братска Грчка. Ево како је доживео ту земљу и народ наш прослављени кошаркаш Жарко Паспаљ.

Припада генерацији спортиста због којих је Југославија била поносна. Кошарку је почео да игра са 14 година, а изузетан таленат га убрзо избацује у први план. Један је од првих играча са простора Европе, који се нашао у чувеној НБА лиги.

Након НБА лиге Жарко одлази у Грчку и тада почиње његова одисеја.

Ми волимо да кажемо да су Грци и Срби братски народ...колико смо слични?

"Нисмо слични. Братски народ можда јесмо, православци смо и једни и други, али слични нисмо. Мени се десила срећа да сам живео у Грчој у њихових 15 најбољих година, можда од када постоје...тај економски део Грчке, у ком је напредовала страховито, и то се види кад изађеш на улицу", кажеПаспаљ.

Шта бисмо могли да научимо од Грка као народа?

"Како треба и како се држе, како да воде политику, имају препаметне људе који су Грчку и одржали, Цркву и то једно држање и јасно опредељење и љубав према својој држави. Сви воле Грчку...они могу да проведу негде 50 година а да не забораве своје село на неком острву и увек ће тежити да се тамо врате. И кад било шта представља опасност за земљу, сви ће они, из Америке, Аустралије и из било ког дела света, да се споје и да бране то што треба да бране. Имају јасну припадност ономе шта су радили толико времена и треба да буду поносни, јер је та дражава поставила основе за многе ствари, многа модерна друштва...треба да су поносни на то...другачији су", закључује Паспаљ.

Језик се учи у школи, а најлакше се проговори на терену. Жарко је учио уз пријатеље, играче, старе филмове, уз музику...Прича нам да се Грци изузетно лепо изражавају, што обогаћује личност и да му је живот у тој хеленској држави био једно драгоцено искуство.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије