Читај ми!

Наше уметнице на Јесењем салону у Паризу

Јесењи салон у Паризу један је од највећих и најзначајнијих ликовних салона на планети. Скуп ликовних уметника коме су престиж својевремено утиснули један Матис и Брак, ове године окупља преко 700 учесника из 70 земаља.

Пред нама је пресек свега актуелног што се у ликовном животу догађа у свету. Иако због безбројних рестаурација којима се Париз спрема за Олимпијске игре, из велике палате премештен у павиљоне на Јелисејским пољима, Салон је привукао изузетну пажњу медија у Европи.

Под високим патронатом председника републике дочекан је нестрпљивије него икада, након паузе због пандемије.

"Велика је срећа видети се поново и разменити знања, јер сви смо за време короне то желели. Ово са интернетом и зумом нашем свету не значи ништа. Срећни смо због изласка из тунела

На Јесењем салону у Паризу, посебну пажњу скренуле су две српске уметнице које у Паризу живе годинама, Јармила Вешовић, једна од најистакнутијих живих српских сликарки, иза себе има пуно успеха на овом и другим салонима у свету.

Значај овог доказује одлуком да изложи дело Звездани ритам, које је настајало рекордно дуго.

"Та слика је већ 10 година у раду и драго ми је да је покажем на крају. Као на сваком салону, треба да се покаже нека нова слика, нови рад, а ову слику сам завршила ове године", каже Јармила Вешовић.

Брз одлазак српских сликара који су обележили Париз надокнађују млади таленти. Након великог успеха после самосталних изложби у јуну, француска критика на овом Салону, Јелени Гвозденовић, за дело Дух побуне, признаје силовиту енергију и врло аутентичан израз. Она не крије да јој то значи.

"Значи једно посебно задовољство да вас приме на Салон и да изложе ваш рад и да сте међу 700 уметника који су овде изложени, а за мене то значи једна референца плус", каже Јелена.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије