Читај ми!

Бисери српске политичке мисли у дијаспори

Професор Драган Симеуновић је докторирао у Амстердаму и Хајделбергу. Врхунски је политиколог, стручњак за тероризам и организовани криминал и аутор бројних књижевних дела. За последњу књигу добио је награду Града Београда. У њој је представио српске мислиоце који су живели у дијаспори, попут Јована Ристића.

Редовни професор факултета политичких наука у Београду и директор Академије за националну безбедност др Драган Симеуновић је у смислу правог подвизништва, нпр. након серијала ТВ Београд, Политичке идеје у Срба и мноштва ауторских књига, недавно објавио и капитално дело Историја српске политичке мисли - Нови век, за шта је добио награду Града Београда за област друштвених и хуманистичких наука, што је био и повод за разговор.

Професоре, не можете рећи да награде не пријају...а да ли су оне на неки начин друштвено признање?

"Награде су у сваком случају друштвено признање, нарочито када долазе од квалификованих жирија и од угледних људи", каже проф. Симеуновић.

На овом делу сте дуго радили?

"Може се рећи да сам радио више деценија, тако што сам делове тога објављивао, проналазио касније податке, ширио, преправљао и најзад, објавио у јединственој књизи са пуно елемената новог", каже проф. Симеуновић.

Ако бацимо акценат на ствараоце који су стварали и у Берлину, тзв. дијаспори, Бечу, Паризу, Швајцарској, које бисте издвојили као најзначајније?

"Поред Светозара Марковића, то је и Никола Пашић, а ако говориомо ко ме посебно изненадио онда је то Димитрије Мита Ценић, један мало познати социјалиста кога је социјалистички режим бивше Југославије, а тиме и Србије, анатемисао, зато што се као социјалиста усудио да полемише са Карлом Марксом, међутим историја му је дала све за право. Био је нека врста социјалистичког пророка, он је бисер међу нашим социјалистима".

Да ли је место где су живели и стварали битно утицали на формирање њихових погледа, учења и политичког утицаја касније?

"Сасвим је логично да су били импресионирани величинама које су сретали, рецимо наши млади студенти су у Цириху имали прилику да се срећу са Михајлом Бакуњином, величином европског формата и био је склон српској младежи, тако да се врло брзо формирао српски кружок".

Да ли у низу тих бисера српске мисли, може да се каже да је Јован Ристић најзаслужнији или један од најзаслужнијих за добијање независности на Берлинском конгресу?

"Јован Ристић је по мени наш највећи и најзначајнији дипломата, не само зато што је најзаслужнији не само за то што је Србија постала међународно призната држава на Берлинском конгресу, већ и тиме што је формирао низ принципа политике који су специфични за мале земље, конкретно за Србију. Он је тврдио, и ја то и данас студентима говорим, да се не могу примењивати принципи великих сила...јер залуд могу да науче принципе спољне политике велике силе, кад их не могу примењивати у земљи која то није, попут наше", каже проф. Симеуновић.

Професор Симеуновић је врхунски стручњак за тероризам и организовани криминал, члан је једне, а кандидат још једне академије наука. Обављао је и функције саветника многих светских политичара, влада и институција и школовао плејаду студената политиколога и других стручњака за безбедност. Једноставно, Драган Симеуновић је прави српски бисер интелектуалац, пар екселанс, каквих наша земља нема много, а за чије озбиљније представљање не би била довољна ни цела емисија, зато слободно може да се каже да је његово дело блиставо и грандиозно.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара