Читај ми!

Ритам бубња - ритам срца

Владимир Костадиновић је бубњеве одабрао још као дете, схвативши да га занимају више од математике и физике. Бави се и компоновањем. Живи у Аустрији дуже од две деценије и наступа широм света са великим џез именима. У Београд је дошао да би учествовао на снимању албума наше џез диве Јелене Јововић. Баш у току њиховог заједничког рада у студију, ми смо му одузели мало времена и разговарали о музици, о школовању у Београду и Грацу, и о животу у Бечу.

После музичке школе коју си завршио у Београду, у Грацу си наставио школовање, а за свој дом одабрао си Беч. Зашто баш тај град и шта ти живот у Бечу омогућава?

"Оно што је битно за једног младог уметника који први пут дође у неку средину, да би се адаптирао, посебно џез музичар или било који уметник, мора да одлази на та места где се то дешава. Када сам дошао у Беч ишао сам у 2,3 клуба сваке недеље, пробао да свирам по тим сешнима и тако се деси контакт, размене се телефони, па те позове неко на свирку...онда треба да прође неко време, па се направи селекција, и оде све својим природним путем...

У Бечу постоји та нека коегзистенција, суживот различитих нација и култура где свако ко живи тамо може да пронађе неки свој идентитет и квалитет у чему је набољи. Ако га упоређујемо са Београдом, нема много велике разлике, и тамо се живи брзо као и тамо, а ако упоређујемо џез сцену, видећемо да је млада џез сцена и развијенија него у Бечу", каже Владимир.

Џез музичари су скоро увек и аутори, и кад компонујеш можеш ли нам рећи која је то емоција коју тражиш?

"Ја се трудим да задржим кључну везу између традиционалног савременог звука и да будем искрен у ономе што радим.

Џез није нешто што се налази у неком музеју где долазе ретки познаваоци, већ напротив, џез је увек покушавао да пробуди емоцију код човека...некад се уз ту музику играло и била је забавног карактера.

Касније је дошло до велике промене, па је постала чак интелектуална, чак и 90 посто од емотивне музике.

Ево цитирам Џоа Лована, једног легендарног саксофонисту: некада се музика свирала срцем, а сада главом", каже Владимир Костадиновић за РТС.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара