Читај ми!

Спринтери наспрам маратонаца

Мирослав Млинар је пре свега борац, у рату, несрећама, али и спорту, уметности, предузетништву... Његов живот, започет у родном Бенковцу, а настављен у Београду, па Сиднеју, надилази и најдраматичнији филмски сценарио. Преживео је атентат и рањавање током рата у бившој Југославији, у згради РТС-а у ноћи бомбардовања спасавао је наше колеге, помагао угроженима у поплавама у Обреновцу 2014. Ево шта је одговорио на питање о разликама између српског и аустралијског народа.

"Ако бих повукао неку најједноставнију паралелу између Срба и Аустралијанаца, то би било као да упоређујем тркаче - спринтере, краткопругаше и маратонце.

Срби су, по неком мом схватању,живи од данас до сутра, за разлику од Аустралијанаца, типичних Англосаксонаца, који живе данас, а планирају свој живот за наредних 50 или 100 година. У прилог томе иде једна прича о сиднејском мосту, Харбур бриџу, који спаја северни са јужним делом града. Суштински, то би био један обичан мост, међутим, он је један од шест чуда савремене архитектуре. Идеја за градњу сиднејског моста потекла је још 1815. године. Сто година након тога, тачније 1914. године кренула је реализација првих пројеката. Коштао је абнормално много новца, тадашњу енглеску краљевску круну, на чијем челу се налазила тадашња краљица Викторија.

Тај мост данас, након 100 година свакодневно прелази преко милион људи. Не само што га прелази, већ за то плати свакодневно неколико милиона долара. Та нека визија, тај неки сан, који су имали људи, који су пре готово пре 200 година одлучили да граде мост са 11 трака у тренутку када је Сиднеј имао свега 58 аутомобила, то је та разлика, која нас Србе сврстава у категорију људи који живе од данас до сутра.

Ја бих волео да Срби уче од тог примера и да у нашој Србији буде неупоредиво више људи са визијом, градитеља, стваралаца, који ће ову Србију изградити још много лепшом, много бољом и неупоредиво прихватљивијом и лепшом за живот", каже Мирослав Млинар.

Емисију "Србија на вези - портрети" о Мирославу Млинару из 2 дела можете погледати овде и овде.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије