Читај ми!

Српско културно благо однедавно и у Српском Ковину

У Српском Ковину, у нама суседној Мађарској, ових дана је отворен нови Музеј Српске православне цркве.

Богата културно-историјска баштина Срба на простору Мађарске, изложена је у комплексу музеја Епархије будимске у Сентандреји, а од сада и у ризници манастирске цркве у Српском Ковину.

Након освећења саме зграде, најпре се обратио епископ Лукијан, указавши на значај ове ризнице, а у свом обраћању, захвалио се свима онима који су помогли да се овај пројекат реализује. Помоћ за отварање ове збирке пружила је мађарска Влада, средствима која су била довољна да се зграда из 18. века, која је једно време служила као парохијски дом, у потпуности обнови.

"Природно је да ћемо да радимо на томе да се црква у Српском Ковину обнови, као и цркве других заједница. Наредних година, могу слободно рећи, и деценија, радићемо на томе да српска заједница у Мађарској опстане. Протеклу деценију уложено је много труда у зближавању два народа, Срба и Мађара, на свим пољима, а радићемо да тако и остане", каже Миклош Шолтес, државни секретар за верска и мањинска питања.

Власници музеја посебно су поносни на вредне експонате, као што су иконе украјинских мајстора који су учествовали у сликању престоних икона ковинског манастира из 1746. године, али и на експонате и сликарске радионице Теодора Симеона Грунтовића, платна од Лазара Милића, као и чувену слику "Света Катарина", дело Катарине Ивановић, прве школоване српске сликарке, родом из Стоног Београда.

"Тренутно је изложено 57 експоната, доминирају предмети из 18. века, које је друго "цветно доба" манастира Српског Ковина, тако да је природно да доминирају те иконе...изложени су и предмети из манастирске ризнице, али ово није још коначна изложба, јер имамо још предмета који нису обухваћени рестаурацијом, па ћемо временом допуњавати изложбу са тим предметима. Приметићете да ни сви предмети изложени у овој поставци нису у потпуности рестаурирани, тако да ћемо око тога имати још посла", каже Коста Вуковић, управник Српског црквеног музеја у Сентандреји и Српском Ковину.

Нова стална изложбена поставка у Сентандреји, са више од 450 експоната садржи вредна уметничка дела, на чијем прикупљању су радиле Библиотека и Галерија Матице српске, док је поставка у ризници манастирске црквеу Српском Ковину скромнија. За њу је неопходна конзервација и рестаурација.

 

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се