Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Будите са Србијом на вези, обрађујемо теме из региона!

Према Уставном закону о правима националних мањина Републике Хрватске, Срби у Вуковару испуњавају све услове на службену употребу језика и писма, јер чине више од трећине становништва тог града. Међутим, прошле недеље Градско веће Вуковара већином гласова, поново је Србима ускратило то право. О чему се заправо ради, разговарали смо са замеником градоначелника и председником Самосталне демократске српске странке Вуковара-Срђаном Коларом.

А у Српском Ковину, у нама суседној Мађарској, ових дана је отворен нови Музеј Српске православне цркве. Како је протекло отварање и какав је значај ове ризнице српске културне баштине на том простору, видећемо у причи коју нам је припремила наша сарадница из Будимпеште Диана Кондић Ђурић.

Олимпијски центар „Јахорина" је, по многима, један од најмодернијих и најуспеснијих зимских центара у региону. Шта је тајна њиховог успеха, шта представља овај центар данас, како функционише, само су нека од питања која ћемо да поставимо нашем вечерашњем госту. Гост у студију је директор Олимпијског центра „Јахорина" Дејан Љевнаић.

Мирослав Млинар је човек несвакидашње биографије. Рођени Бенковчанин, један је од оних Крајишника за кога се може рећи да живи више живота. Преживео је рањавања током рата у бившој Југославији, у згради РТС-а у ноћи бомбардовања спасавао је наше колеге, помагао угроженима у поплавама у Обреновцу 2014. Један је од оснивача српске телевизије у Сиднеју, првог рукометног клуба на петом континенту, а био је и члан аустралијске репрезентације. Добитник је признања српске државе, цркве и бројних организација. У инсерту из емисије "Србија на вези портрети", ауторке Тамаре Дрезгић видећемо какоМлинар, на занимљив начин, пореди наш спски са англосаксонским менталитетом.

На крају емисије видећете нови спот Етно џез оркестра са нумером "Зора".

Реприза емисије у 02.03 на РТС Свет и сутрадан у 13.55.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се