Читај ми!

Франкфурт у Београду - сусрети писаца дијаспоре

Највећи скуп писаца дијаспоре познат као "Октобарски књижевни сусрети", први пут је одржан у Београду, а јавно је, као медијска подршка, похваљен и наш Програм за дијаспору РТС-а.

На уприличеним и први пут у Београду организованим октобарским сусретима писаца дијаспоре уз четврт века постојања и промовисања штампане Монографије од 25 година стваралаштва популарног франкфуртског удружења "Седмица", које је у ствари подружница Удружења књижевника Србије, наступио је читав низ наших писаца из расејања, а почасни гост био је један од челних српских песника.

"У време кад се чини да је важније на којем језику говорите, него шта говорите, "Седмица" остаје верна матерњем језику и тако показује да у српском народу, ма где да живи, не попушта вера у поезију. Можете бити колики хоћете полиглота, али поезија се пише искључиво на матерњем језику", каже песник Матија Бећковић.

У низу наступа истакнутих уметника уручена је ова вредна монографија најзаслужнијим ствараоцима, међу којима је и драмска уметница Милица Милша.

"Захвална сам што је удружење писаца "Седмица" направила ову изузетну монографију, јер је то заиста тежак, рударски посао. Честитам им и захваљујем што су учинили да сам вечерас чула и моје родитеље, моју маму и тату, кроз речи које су они изговорили и које се налазе у овој монографији", каже Милица Милша.

У поменутом Зборнику, обухваћени су најзначајнији моменти и писци који су обележили 25 година постојања "Седмице", а за овај значајан издавачки подухват најзаслужнији су издавачи, франкфуртска "Седмица" и Славица Мастикоса, Јања Тодоровић и Душан Тодоровић и други организатор ове манифестације, Петар Гојковић из Париза. За медијску подршку јавно је похваљена и редакција Програма за дијаспору, тј. главна уредница Сузана Гвозденовић Пузовић и редитељка Програма Драгица Гачић, а емисији "Србија на вези" посвећен је и део монографије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се