Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И овог понедељка у фокусу су теме из региона, односно оне које се тичу српске заједнице у нама суседним земљама.

Већ дужи низ година удружење грађана Напредни клуб, са седиштем у Београду, објављује редовне годишње извештаје о стању политичких и других права наших сународника у земљама региона, односно Срба и српске заједнице у суседним земљама. Ове године објављен је 13. по реду извештај у коме се анализира положај и права од близу два милиона Срба који живе у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Албанији, Македонији, Румунији, Мађарској, као и на територији „Косово-УНМИК", како ову јужну покрајину Србије, под надзором међународне заједнице, аутори извештаја класификују. Гост емисије је председник Напредног клуба, историчар Чедомир Антић који говори не само о главним проблемима Срба у свакој од поменутих земаља већ и о значају самог овог извештаја, разлозима и мотивима за његово састављање, његовој важности за државу Србију, као и колико га релевантне институције и државне службе користе у креирању своје политике према земљама региона.

Градски одбор Српског просветног и културног друштва Просвјета из Мостара и ове је године расписао конкурс за доделу традиционалне просветине стипендије „Владимир Ћоровић", ученицима и студентима са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Новинарка Татјана Адамовић разговарала је са председницом Просвјете из Мостара Сањом Бјелица Шаговновић не само о условима овог конкурса, начину пријављивања кандидата и до када конкурс траје, него и о другим питањима везаним рад Друштва Просвјета.

Сваке године у октобру, на годишњицу ослобођења Београда у време Другог светског рата, Удружење Козарчана у Београду, полаже венце и одаје пошту испред споменика погинулим борцима Пете козарачке бригаде, која је тачно пре 77 година учествовала у ослобођењу главног града од окупације нацистичке Немачке. Догађај је пратио Владан Ракић.

Из емисије издвајамо и причу о недавном отварању Музеја Доситеја Обрадовића у месту Плавно код Книна, коју су припремили новинари Продукције ЗВО Вуковар, као и представљање књиге „Патријарх Павле светац којег смо познавали", новосадског књижевника и новинара Ђорђа Рандеља, која је промовисана у Палати Текелијанум, а забележила је Диана Кондић Ђурић.

На крају емисије видећемо и најновији спот Тамбурашког састава Дунавске Зоре из Борова, код Вуковара, под називом „Стапарски боем".

Реприза емисије у 02.10.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Дежурни уредник Татјана Адамовић.

Музички уредник Бранка Лолић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара