Читај ми!

Књига о патријарху Павлу промовисана у Будимпешти

У прекрасној дворани велелепне зграде Текелијанум, у самом центру Будимпеште, коју је још у 9. веку изградио чувени српски задужбинар гроф Сава Поповић Текелија и намениоје за школовање сиромашне, али даровите деце, недавно је промовисана књига "Патријарх Павле, светац којег смо познавали", новинара и кнњижевника из Новог Сада Ђорђа Рандеља.

Ђорђе Рандеља, аутор књиге "Патријарх Павле светац којег смо познавали" био је лично веома близак са патријархом. Имао је прилику да борави у Владичанском двору у Призрену у време када је патријарх Павле био епископ рашко-призренски.

Ђорђе Рандеља је из Новог Сада, новинар и књижевник, а до сада је објавио близу 30 књига. И како је сам рекао, ова о патријарху је можда, најуспешнија, а написана је поводом 100 година од његовог рођења.

"Био је најмаркантнија појава у мом народу за живота мога. Ми Доситеја Обрадовића нисмо познавали, јер је умро пре 150 година, а ни Његоша, ни Вука, али смо упознали и имали привилегију да будемо савременици са једним који је раме уз раме био са тим великанима. Питање је дана, месеца, године да ће ући у диптих светаца СПЦ", рекао је аутор.

Промоцији књиге "Патријарх Павле светац којег смо познавали" у издању новосадског Прометеја, присуствовао је и епископ будимски Лукијан, као и Љубомир Алексов, српски представник у мађарском Парламенту.

Вече је започело наступом хора Српске школе Никола Тесла, а књига је промовисана у свечаној сали славног Текелијанума, задужбине чувеног Саве Текелије, у самом центру машарске престонице, месту где је, између осталог, основана и Матица српска, која је касније пренесена у Нови Сад.

"Овде су богати и паметни Срби основали прву културну институцију у историји српског народа и одатле је све почело. Целу српску новију историју су носили људи који су школовани овде

Књига даје увид у начин размишљања и вредности за која се залагао као човек који представља један од светлијих примера у нашој новијој историји.

Можда га најсликовитије описују речи самог аутора:

"Патријарх Павле говорио је оно што је мислио и радио оно што је говорио. Срби су га волели, верници других религија ценили, а непријатељи поштовали."

 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара