Читај ми!

Нови мађарски Закон о мањинама предвиђа мања средства у буџету?

Најновији Предлог Закона о мањинама који је предат на усвајање у мађарском парламенту изазвао је велику расправу међу посланицима, највише код оних мањинских, и то посебно у делу који се односи на буџетска средства, односно њихово предвиђено смањење за наредну годину.

Подсећајући да је управо у току усвајање буџета за 2022. годину, народни посланик, представник српске мањине у мађарском парламенту, Љубомир Алексов изразио је бојазан да ће пандемија ковида 19 која је негативно утицала на све области живота лоше се одразити и на државни буџет, односно предвиђена средства за функционисање мањинских организација и институција.

Нажалост, Предлог закона не предвиђа повишицу за мањине за наредну годину, а што је била досадашња редовна годишња пракса, већ да та средства остану на овогодишњем нивоу, рекао је Алексов изражавајући наду да ће се успети „издејствовати 5 до 10 посто повишице барем за наше школске установе".

„И до сада је пракса показала да се вреди борити јер смо у задњих неколико година средства која се додељују народносним организацијама пет пута повећавана", рекао је Алексов.

Осврћући се на најновији Предлог Закона о мањинама који је предат на расправу у парламенту и који би требао донети новине кад су у питању организација мањина и њихово учешће на парламентарним изборима Алексов је појаснио да „то неће утицати на српску мањину јер су они већ пре много година усвојили таква унутрашња правила која сада прелазе у државни закон".

Што се тиче инвестиција у протеклом периоду Алексов истиче да ту није било застоја и да је „држава са много средстава подржала тзв. мање инвестиције које се односе на реконструкције наших некретнина" и изградње нових образовних објеката - нова школа у Сегедину, проширење школе у Ловри, у Десци, као и изградња нове сале за физичко васпитање у Батањи.

Такође ће и код наше Епархије будимске Српске православне цркве доћи до обнове десетак помесних, сеоских цркава што је такође велики успех који је постигнут у овим тешким пандемијским околностима, закључио је Алексов.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије