Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 20.50

Будите са нама јер кроз регион вас воде уредници емисије ЊСрбија на вези" Нада Вукелић и Мирослав Карлица. Емисију можете гледати и на РТС2 у суботу, 26. јуна у 11.30.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године,на чијем је челу угледни израелски историчар проф. др Гидеон Грајф недавно је Влади Републике Српске саопштила Извештај. Професор Грајф је рекао да он "не спори да се у Сребреници десио злочин, али се тај злочин уопште не може назвати геноцидом." Према Извештају комисије, страдало је око три хиљаде и седам стотина Бошњаka. Свака жртва заслужује посебан пијетет, она није само број, и зато је недопустива било каква манипулација страшним догађајима из рата у Босни и Херцеговини. С тим у вези, истраживање су спровеле колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Према најновијем Извештају о стању мањина у Европској унији, који је ових дана донео Комитет за заштиту националних мањина Савета Европе, Србима и Ромима у Хрватској је најтеже. Да ли ће ово препознавање ситуације донети нешто боље за те народе, и шта то подразумева, питали смо председника Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством Босне и Херцеговине Николу Пузигаћу. Са њим је разговарао Мирослав Карлица.

Како живе Срби у Хрватској, скоро редовно имате прилике да видите у нашим емисијама, и то најпре кроз упечатљиве приче које припрема Васка Радуловић, новинарка ТВ продукције Заједничког већа општина Вуковар. У данашњој емисији упознаћете Васку у причи Тихане Бајић.

За разлику од Срба у Хрватској, али и у већини других земаља региона, Срби у Мађарској имају много бољи положај. Великим делом то је остварено и у Парламенту Мађарске, где Срби имају свог представника већ дуги низ година. Њихове интересе тренутно заступа Љубомир Алексов који је уједно и потпредседник Одбора за националне мањине мађарског парламента. О приоритетима у раду, са Алексовом је разговарала Диана Кондић Ђурић.

Срби у Мађарској имају и свој лист на српском језику. Српске недељне новине излазе пуне три деценије и недавно су обележиле овај значајан јубилеј. Свечаност која је приређена тим поводом окупила је угледне личности мађарског културног и јавног живота, пре свега представнике српске заједнице. Био је то повод да се заслужнима доделе награде, али и да се кроз историју издаваштва на српском језику у Мађарској укаже на вишевековно постојање Срба на тим просторима.

Велики део српске историје опеван је уз гусле. Понегде се може пронаћи податак да је у дванаестом веку, Фридрих Први Барбароса у Нишу дочекан уз гусле када је дошао на састанак са Стефаном Немањом. Не можемо са сигурношћу знати да ли је стварно било тако. Извесно је да гусле неће отићи у историју, захваљујући младим и мудрим људима, који су спознали лепоту и вредност гусала. Да је тако увериће вас прича из Требиња.

Младу Бањалучанку Кристину Ивановић имали сте прилику да упознате пре неколико година, баш у једној од наших емисија, кроз песму Завјет. Она плени појавом и гласом, доноси посебну емоцију чак и оним песмама за које смо везани само оригиналним извођењем. Срећом, Кристина и слични њој - јесу неко. Овога пута чућете њено извођење чувеног хита, чувене групе екс-Ју простора "Индекси" - Да сам ја нетко.

Реприза емисије у 02.21 на РТС Свет.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељка Драгица Гачић

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије