Читај ми!

Милан Ниновић - доајен српског спортског новинарства у Аустралији

Милан Ниновић, дугогодишњи спортски новинар, уредник у листу "Српски глас" у Мелбурну, написао је књигу "Ј.U.S.T" (Jugoslav United Sports Team), легендарној југословенској фудбалској екипи која је обележила једну епоху у далекој Аустралији.

Много је људи који задужују свој народ, за живота улазе у кафанске приче, породичне прославе, готово да нема могућности да их не споменемо, јер су били несебични, поуздани, јер су увек хтели помоћи како су знали и могли. Постоје они који су за свог живота постали узор, а легенда о њима ће живети дуго након њиховог земаљског одласка. Један од њих је, без сумње, Милан Ниновић, доајен српског спортског новинарства у Аустралији, човек који је готово пола века пратио првенствено српске спортисте, покушавао да читаоцима вест о њиховом успеху или бар часном учешћу на такмичењу пружи читаоцима и слушаоцима најтачније и најбрже.

Али током година које су се претвориле у готово пуних пет деценија, отишао је много даље од пуког одашиљача информација. Помагао је, храбрио, организовао, а звучи потпуно невероватно да локални ногометни клубови у Викторији или барем неки од њих, не знају толико о себи колико зна Милан Ниновић.

"Ова књига није да се чита, нема ту много шта да се прочита, али она може да служи свакоме ко је функционер, фудбалер, навијач као сувенир, о којој може само да сања...", каже Ниновић.

Када је наш саговорник негде 70-тих година почињао каријеру уз легендарног чика Жику Николића, претпостављам да ни сањати није могао да ће он једног дана, с правом бити назван доајеном. Био је спортски уредник, 18 година у једином српском листу у Аустралији, "Српском гласу". Био је вишегодишњи спортски новинар у више редакција, човек који памти толико догађаја у протеклих пола века.

"То је делом пројекат који сам припремао, скупљао материјал више од 40 година. 1974. године у августу месецу, када сам дошао у Мелбурн, на "џастову" прву утакмицу, било је то у Мидлпарку, одвео ме пријатељ Никола Младеновски и остао сам до краја, 1991. године, када је J.U.S.T. и нестао са сцене. Било је очекивано за многе, јер је био југословенски, а ту су били људи са простора бивше Југославије. Сви су се разбежали по својим срединама, у своје јато и тако је J.U.S.T нестао. Сензација је била сензација када је Шекуларац дошао 1985. године, али није дуго остао, непуне три године", каже Ниновић.

Врхунски новинари нису они који много знају и имају талента, него који вредно ради и има архиву.

"Ја имам архиву, имам све детаље јер сам све бележио и прикупљао, за разлику од ових који памте", isti;e Ниновић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво