Читај ми!

Такмичење за најбољу технолошку иновацију је у току

У току је Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској. Жељa организатора је да се у већем броју у такмичење укључе и наши научници и иноватори из дијаспоре. Рок за пријаву истиче 5. маја 2021. године.

Такмичење за најбољу техничку иновацију готово две деценије окупља најбоље иноваторе са ових простора. Првобитна идеја било је ширење иновативног духа, заустављање одлива мозгова и сарадња науке и привреде.

Професор технолошко-металрушког факултета у Београду проф. др Драган Повреновић један је од два координатора овог такмичења од 2005. године.

 Професоре, још један циклус пријављивања за такмичење је у току. Да ли овај процес траје у редовном формату?

"И поред ванредних услова због пандемије и код нас и у свету процес пријављивања и одвијања такмичења тече у потпуно истом реду као што је то рађено и у претходних 16 година. Ове године, као и претходних имамо категорију реализованих иновација и наравно, иновативних идеја. Управо захваљујући ситуацији са пандемијом, ми смо и ове године, као и прошле, у прилици да користећи нове, савремене технике и интернет платформе долазимо у домове свих наших иноватора и да те обуке које су раније одржаване у одређеним центрима широм Србије сада радимо тако што их радимо преко интернета и с тим у вези смо ми значајно проширили обим тих тренинга које одржавамо ове године. Оне се односе, пре свега, на заштиту интелектуалне својине, затим креирању сопственог веб сајта и учешћа на друштвеним мрежама. што, наравно, треба научити поред већ стандардног дела припремног пословног модела. Посебно ћемо се бавити оснивањем предузећа, јер је то нешто што треба такође научити, а пре свега се односи на младе људе, срдњошколце и студенте који би евентуално имали жељу то да науче, као што ћемо наше такмичаре припремати да након такмичења се директно пријављују код иновационог фонда за подстицајна средства.

 Знамо да су се од 2007. године у такмичарски процес укључили и иноватори из Републике Српске...

"Ми ове, као и претходних 14 година имамо сарадњу са Републиком Српском, иноватори се могу појавити и пријавити и они су у јединственом систему...исти ниво обука, исте тренинге пролазе, иста оцењивања, све до самог финала када се само ту мало разликујемо ко из ког фонда добија награду."

 Да ли и на који начин иноватори из дијаспоре могу да се укључе у такмичење?

"Од прве године смо ми све наше људе који су били вољни да се укључе у организацију и оцењивање и учешће на такмичење позивали да то и ураде. Ми у нашем рецезентском тиму имамо преко 500 наших људи широм света који учествују пре свега у оцењивању, они су и стручни и на одговорним местима широм света и доприносе да квалитет наших иновација које приказујемо сваке године на крају буде све бољи и бољи.

Ми тај тим нашпих рецензената ширимо из године у годину и заиста са великим поносом можемо да кажемо да мноштво наших људи са великом жељом учествује у томе и даје пун допринос. Оно што смо такође желели да урадимо свих ових година је да позовемо и младе и старије који имају своје идеје преносе, било својим пријатељима, рођацима у Србији и што се не коси са заштитом права интелектуалне својине, пренесу у нашу земљу, да се овде, по њиховим идејама ради развој нових иновација и да на тај начин помогнемо једни другима... јер данас сви живимо као у великом селу, без обзира да ли смо у Аустралији или Аљасци, ми овим начином организације и чинимо то да су заиста сви наши људи окупљени око једне идеје и оног тренутка када будемо имали већи број пријава које су дошле из иностранства на наше такмичење, ми ћемо то са поносом објавити и показати. Велика је ту прилика и шанса што они својим искуством могу да допринесу да овде ниче много већи број иновативних предузећа", каже професор Повреновић за РТС.

Право учешћа на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију имају искључиво тимови састављени од најмање три члана, а рок за пријаву истиче 5. маја 2021. године.

Са професором Повленовићем разговарао је Бобан Ковачевић. 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се