Арно Гујон: За учење српског језика неопходни су професори и уџбеници

Управа за дијаспору и Србе у региону међу првима је притекла у помоћ нашим људима после земљотреса у Хрватској. О томе, а и о кампањи очувања српског језика и културе у дијаспори, разговарали смо са новим директором Управе Арно Гујоном.

 Боравили сте у Хрватској, у подручјима захваћеним земљотресом, где је много наших људи остало без крова над главом. Они су сада са породицама у привременом смештају. Шта им је све обезбеђено?

"Многе хуманитарне организације из Србије и региона, преко СПЦ, преко државе Србије, града Београда, преко Фонда за регион при Влади Војводине помажу наш народ у Хрватској, на Банији, као и сви људи добре воље, не само у оквиру државе или цркве, већ и цела дијаспора из света је укључена у акције помоћи нашем народу у Хрватској који је настрадао током ових страшних серија земљотреса. Нажалост, искусио сам на КиМ, кад су велике катастрофе, кад су уништене куће, или у пожарима или воденим стихијама или земљотресима, то траје дуго. Оно што је сад најважније је да су све те породице у монтажним кућама, да имају воду, купатило, где да спавају...јер многи су 10-15 дана били буквално без ичега, а сада следи друга фаза за коју треба доста времена, а то је реконструкција", каже Гујон за РТС.

 Помињали сте колеге из покрајинског фонда, на који начин су се они укључили у акцију?

"Фонд за регион при Влади Војводине, на чијем је месту Душко Ћутило, има на располагању озбиљна средства, која могу одмах да се издвоје за помоћ угроженим породицама и они већ дуги низ година раде и помажу на тај начин и то је један вид помоћи који је преко потребан. То је око 500 000 евра на годишњем нивоу, тако да је итекако значајно."

 Још један од важних видова помоћи нашим људима у региону је потпора допунским школама на српском језику. Да ли се акција поделе бесплатних уџбеника наставља?

"Управа за сарадњу са дијаспором са Србима у региону на чијем сам сада челу, помаже дуги низ година око набавке уџбеника за допунске школе српског језика, како у региону тако у дијаспори. Кад сам био у децембру у Словенији, уручили смо 1500 комплета лектире и уџбеника за децу која уче српски језик у Словенији. Министар Никола Селаковић ће ићи у Немачку у званичну посету и носиће уџбенике за децу која уче српски језик у Немачкој. То је наш делокруг, тако можемо да помогнемо.

Послали смо и уџбенике за прву и једину школу српског језика у Израелу, која је отворена недавно у Тел Авиву. То је наша подршка која је преко потребна. Често се питамо како деца могу да уче српски језик ако живе у Канади, Израелу, далеко од Србије, а може ако имате професоре и ако имате уџбенике. Ми преко министарства просвете можемо да имамо те наставнике, а преко Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону можемо да дамо уџбенике и кад имамо обе ствари, деца могу да уче матерњи језик", закључује Гујон.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво