Поезија која буди савест

Родом је из Сене, из Источне Србије. Дипломирала је југословенске књижевности и српски језик на Београдском универзитету. Стицајем животних околности, које су тема њене поетике, предаје италијански језик ђацима у Вићенци. Рада Рајић Ристић скоро 3 деценије живи у том италијанском граду, призната је и награђивана песникиња. Поезијом се, каже, бори против учмалости, сваке врсте...

Рат и печалбарство су најружније ствари у животу, говоре стихови Раде Рајић Ристић, наше песникиње која скоро 3 деценије живи у Вићенци. И каже, обе је снађоше.

У Италију је дошла неспремна, снабдевена једино младошћу и упорношћу. Поезија јој је помогла да савлада италијански језик и надвлада моменте туге и носталгије за домовином.

„Поезију сам ставила у функцију моје свакодневице. То видим као мисију. Поезијом покушавам да пробудим некакве масовне савести људи, углавном је то ангажована поезија и то ми је нека пасија, борим се против учмалости свакодневице...поезијом, осећањима, позитивношћу...", каже Рада Рајић Ристић за РТС.

Рада Рајић Ристић пише на два језика, италијанском и српском, њена поезија заступљена је чак у 28 антологија, објавила је 14 збирки поезије, овенчана бројним наградама... Титулу амбасадора за мир добила је 2008. године.

„Управо због моје ангажоване, патриотске поезије хтели су да ми доделе то звање", објашњава песникиња.

Рада Рајић Ристић се бави превођењем и предаје италијански језик досељеничкој деци, међу којом су и она са простора бивше Југославије.

„Италијанским ђацима причам о српској баштини, култури, историји... углавном су то приче из наше ране прошлости, али и из историје с краја 20. века, оне најтужније", искрена је Рада.

Преводилаштво јој пружа могућност да повеже Италију и Србију на многе начине. Недавно је у Београду посредовала у успостављању пословне сарадње између италијанске фирме која израђује сребрни накит, и златара, филигранског мајстора из Земуна. А Елену Ђирарди представницу италијанске фирме, очарао је дух Београда и нашег народа. Толико, да и српски језик није више тежак:

"Ја сам одушевљена како је ваш народ гостопримљив", са осмехом нам је рекла Елена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво