Мање српских ђака у Македонији

Укупан број српких ђака у Македонији је сваке године све мањи. Иако је проблем недостатка уџбеника решен, тенденција опадања интересовања за школовање на матерњем језику се наставља. Не постоји средња школа у Македонији са наставом на српском језику, упркос законом обезбеђеним могућностима.

Настава на српском језику у Македонији одвија се у три основне школе, а укупан број српких ђака је сваке године све мањи. Поражавајући је податак да ће ове школске године само 191 основац пратити ову наставу, а само двадесет три ђака првака ће наставу похађати на српском језику у школама у Старом Нагоричану, Табановцу и Кучевишту, наводи се на интернет презентацији српског - културног центра "Спона" у Скопљу.

У Основној школи „Светозар Марковић" у Старом Нагоричану, где је настава у свим разредима на српском језику, основно образовање на свом матерњем језику стиче укупно седамдесет осам ученика од којих је четрнаест првака.

У школи „Браћа Рибар" у Табановцу први пут у школску клупу село је само четири првака, а слична ситуација је и у школи „Св. Кирило и Методије" у Кучевишту.

Нажалост, чињеница је да се годинама уназад, деца српске националности углавном образују на македонском језику, а језик својих предака не уче ни у породици. Наставници и родитељи су до прошле године наводили да је недостатак уџбеника, основни проблем у извођењу ове наставе. Према изјавама директорки поменутих школа, тај проблем је сада превазиђен јер су готово сви потребни уџбеници преведени са македонског на српски језик.

Република Србија је школама у Македонији у којима се изводи настава на српском језику у више наврата донирала уџбенике и лектире, али су се ове књиге углавном користиле као додатна литература, због тога што нису компатибилне са македонским образовним системом.

Када је у питању средњошколско образовање треба напоменути да због недовољног интереса ученика, не постоји ни једна средња школа у Македонији са наставом на српском језику, упркос могућности које су законом обезбеђене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво