Политички договор усмерава попис

У страначким руководствима и невладином сектору Срба у Македонији, рачунају да ће одложени попис и престројавање у пописној комисији омогућити правилнију заступљеност представника мањих етничких заједница у пописивачким тимовима.

Попис становништва, домаћинстава и станова у Македонији, најпре заказан за прву половину априла, па због пречих политички значајнијих ванредних избора, одржаних 5. јуна, одложен за нови поправни термин од 1. до 15. октобра, извесно је зависи од ваљаног договора двеју владајућих странака Македонаца ВМРО-ДПМНЕ, лидера и премијера Николе Груевског, и Албанаца - Демократске уније интеграција (ДУИ), Аљија Ахметија.

После паузе од неколико месеци, чланови Државне пописне комије (ДПК), како је објављено, поново су у покушају да "имплементирају политички договр између ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ". Пре ванредних избора у Македонији, пописна комисија је практично била ван функције суочена са бојкотом чланова из редова Албанаца и Турака, који нису били сагласни са одлуком да пописни тимови "на терену", буду етнички мешани. Захтевали су да у свим етнички чистим срединама, односно општинама у земљи, тимови пописивача буду састављени или само од Македонаца, или само од Албанаца.

У међувремену не искључују се ни варијанте наменске промене састава ДПК, како би се отклониле евентуалне сметње у очекиваној и задатој "имплементацији међустраначког договора на вишем нивоу". Званично међутим, такве информације нису потврђене.

Председница ДПК, Весна Јаневска је потврдила да је контактирала "са одређеним члановима Владе и добила сигнале да нема никаквих проблема".

"Остајемо на томе да ће две највеће етничке заједнице у једној општини чинити пописивачке тимове, изјавила је Јаневска, приметивши међутим, да према искуствима на Попису 2002. "у Македонији нема етнички чисте општине". Истакла је да је у неким општинама друга заједница са десетак хиљада, а негде 50 грађана. Но, како каже, и тих 50 биће довољни да се одреди друга етничка заједница".

Представник Албанаца у ДПК, Абдулменаф Беџети, пролетос се уочи објаве бојкота рада тог тела, принципијелно супротставио покушајима да "изиграва икебану", каже да није информисан да ли је и на који начин постигнут политички договор о проблемима са Пописом. Због тих проблема био је чак најављен и бојкот читаве пописне операције.

"Нисам имао никакве контакте са ДУИ, од пре избора, тако да заиста ништа не знам да ли постоји договор. И даље остајем на ставу да састав пописивачких тимова буде пресликан од састава становништва у једној општини. Ко има некакав политички договор, додатно ће видети шта шта ће се догађати", изјавио је Беџети, потврдивши да је и до њега стигао незваничан наговештај промене чланова ДПК.

Беџети је тим поводом приметио да није сигуран да ли се те промене односе баш на њега или на некога другога, али да је тако то не предаставља некакав проблем, "састав ДПК није Библија, па да не може да се мења".

У страначким руководствима и невладином сектору Срба у Македонији, углавном рачунају да ће одложени Попис и престројавање у самој ДПК, омогућити правилнију заступљеност у пописивачким тимовима и представника мањих етничких заједница, што пружа шансу за правилнији исход саме операције и право пребројавање живља. Очекује се такође да ће на новом конкурсу за пописиваче бити испуњена квота предвиђена за Србе, што пролетос није било постигнуто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво