Радна миграција у Аустрији

Извештај Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) показао је у Аустрији удео миграната који циљано долазе у земљу да раде нижи у односу на остале земље чланице ове организације.

Извештај о миграцији за 2011. ОЕЦД-а показао је податак да је у Аустрији удео миграната који долазе у ову земљу са намером да се запосле нижи од података осталих земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој.

"Када се сагледа укупан број придошлица, тада удео радне миграције 2009. године у Немачкој износи девет процената, у Швајцарској два процената, а у Аустрији један проценат", објаснио је Томас Либиг, експерт за миграцију у Организацији за економску сарадњу ии развој (ОЕЦД).

У извештају је оцењено да је Аустрија у међувремену препознала проблем и увела модел црвено- бело-црвене карте. Либиг је указао да ће још дуго времена трајати, док ова мера не покаже плодове.

"Нордијске земље попут Норвешке и Данске су још много раније отвориле своје тржиште рада. Трајало је међутим неколико година док тако нешто није постало корисно", додао је Либиг.

За Аустрију то значи, како је рекао, да у иностранству морају много више да се помуче како би се људи кандидовали за тржиште рада у Аустрији.

"Послодавци морају такође да буду спремни да запосле некога из иностранства", истакао је Либиг.

Показало се и да Аустрија заостаје и на још једном пољу. Наиме, Аустрија је и чланица ОЕЦД-а у којој се најмање страних студената одлучи за време студија да остане у земљи. Само 17 процената то чини, што је, најмање у земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој. У Немачкој 26 процената, а у Канади се 33 одсто студената у току студија одлучи да остане у земљама школовања.

Укупан број придошлица у Аустрји у 2009. години, у поређењу са 2008. годином је у благом паду. Наиме, док је 2008. године дошло 49.500 придошлица, у 2009. је тај број износио 45.700.

Половина имиграната који желе да дођу у Аустрију, долази из земаља које нису у Европској унији, а друга половина из нових и старих чланица ЕУ. Као и раније, највише је имиграната долази из Немачке, док је 2009. године овај удео, узимајући у обзир период од 2001. године, умањен по први пут.

Друге земље порекла миграната су Румунија, Србија, Црна Гора и Мађарска и бележе се благи порасти.

Како се истиче, између 2008. и 2009. године стопа запослења жена мигрантског порекла се побољшала за 2,5 процента, што је један од најбољих резултата у земљама ОЕЦД-а.

Последњих 20 година се увећао и број предузећа, које су основали мигранти у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се