Мишић: Ми смо важна карика у шведском друштву

"Треба да будемо поносни на то ко смо и одакле смо, поносни на своју културу, што ја, а и остали у организацији свакако јесмо. С друге стране, треба да настојимо да побољшамо, како наше друштво у Србији тако и овде, у Шведској и да будемо покретачи и једна од важних карика у друштву које тежи бољем", каже Дарко Мишић, председник СОО у Шведској.

Дарко Мишић је на челу Српске омладинске организације у Шведској већ трећу годину. Други мандат, у трајању од две године, поверен му је у фебруару. О циљевима, успесима и сарадњи са другим организацијама говори у интервјуу за Програм за дијаспору РТС.

Чиме се Српска омладинска организација са Вама на челу може похвалити?

Један од наших највећих успеха је враћање старог сјаја Омладинском фестивалу који се ове године одржао у Гетеборгу. Пријавило се преко 400 учесника у различитим спортским дисциплинама. То је један од већих успеха који смо остварили, али не треба заборавити још један, важан за даљи рад наше организације, а то је повећан број активних чланова у последње две године. Од 1700 активних чланова дошли смо до броја од 3800.

Шта мислите да је пресудно за њихово активирање, шта је то што привуче младе?

Мислим да је то наш озбиљнији приступ како Омладинском, тако и Дечјем фестивалу, који се организује једном годишње, као и наше све чешће појављивање у шведским и српским медијима где покушавамо да покажемо људима колика је важност постојања наше организације.

Ми апсолутно можемо да сведемо важност СОО на неку једноставну димензију, то је онда само дружење омладинаца које они имају у склопу ових фестивала и других активности. Међутим, нама је далеко битније што они они кроз дружење причају на српском језику, разговарају о заједничким проблемима и на тај начин раде на очувању српског језика и културе.

Да ли младе људе српског порекла у Шведској интересује ситуација у Србији, да ли реагујете на неке неправде изречене у медијима?

Апсолутно. Мислим да ова новија генерација наших омладинаца овде у Шведској јако тешко прима неке негативне информације које долазе како од медија у Шведској тако и у Европи и свету. Пре 8-9 месеци шведски радио водитељ Герт Филкинг је Србе назвао Брејвицима и проклетим свињама. На то смо одреаговали оштро, користећи сва демократска средства и права једне етничке организације. Заузврат смо добили његово јавно извињење, а остао је и без посла на том радију. Мислим да је то у неку руку наша победа.

Показало се да је то много већи утисак оставило како на шведске власти тако и на друге организације и институције које су нам пружиле подршку након те његове изјаве, и заиста смо поносни на успех који смо остварили на том пољу.

С којим организацијама сарађујете, у матици и свету? 

Оно чиме могу да се похвалим јесте сарадња са Meђународном иницијативом за праћење и сузбијање антисрбизма из Новог Сада, организацијом која је значајне успехе остварила на пољу побољшања слике Срба у свету.

Имамо сарадњу и са Српском омладинском организацијом РС, која се бави хуманитарним радом, као и са Савезом Срба Аустрије са којима се често договарамо о питањима  важним за Србе у дијаспори. Очекујемо да ћемо у скорије време остварити сарадњу и са Србима из Чикага и да ћемо и на том пољу имати конкретне резултате.

Шта очекујете од Канцеларије за сарадњу са дијаспором?

Ми смо свесни да не можемо да очекујемо неку финансијску помоћ, али то и није наш циљ. Оно што ми очекујемо је да сарађујемо на пројектима које спроводимо у Шведској а за које нам често треба и добар партнер у матици. Дакле, да имамо сигурног и поузданог партнера у изради неких пројеката које радимо у Шведској, а где нам је потребна помоћ из матице.

Да ли се мења слика о Србима у Шведској?

Ја сам апсолутно убеђен да се мења и да се променила последњих година. Неке ствари је јако тешко исправити. Мислим да генерално као народ треба да будемо поносни на то ко смо и одакле смо, поносни на своју културу, што ја, а и остали у организацији свакако јесмо. С друге стране, треба да настојимо да побољшамо, како наше друштво у Србији тако и овде, у Шведској и да будемо покретачи и једна од важних карика у друштву које тежи бољем.


 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво