Ћирилица у Вуковару тек после локалних избора

Нереално је очекивати да би се двојезичне табле у Вуковару могле поставити пре локалних избора предвиђених за месец мај ове године, изјавио је за Програм за дијаспору РТС-а Боро Ркман, председник Извршног одбора и члан Председништва СДСС-а.

О томе када ће на подручју града Вуковара бити постављене двојезичне табле, писане ћирилицом и латиницом, одлучује Влада Републике Хрватске, која ће и сама одредити динамику спровођења закона, рекао је Ркман, подсетивши да је то у надлежности владе која је то већ и спровела у већини хрватских средина, где мањине чине више од трећине укупног броја становништва.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Ркман је изразио очекивање да ће „најпре бити постављене двојезичне табле на градским, жупанијским и државним институцијама, али, саме табле на улазу и излазу из Вуковара, као и ћирилино-латинични натписи улица ипак ће сачекати да прођу локални избори, па ће се власти тек онда одлучити на тај корак.

Одговарајући на питање ко су „чувари", односно ко чини „страже" које однедавно стално дежурају и пазе на табле на прилазима Вуковару, Ркман је појаснио да се ради о „члановима разноразних ветеранских удруга, како се то овде зову удружења бранитеља Хрватске, бранитељске удруге".

„Међутим, држава је управо фаворизујући та удружења, тетошећи их, дајући им максимално нереална права, сада дошла у проблем да управо таква удружења постају камен око врата, и то не само на овом примеру", рекао је Ркман и упозорио да „та удружења сада својим дежурањем иницирају кршење закона и спречавање спровођења закона оне државе за коју су се борили".

Без обзира на поменуте отпоре, Ркман је ипак уверен да ће Влада Републике Хрватске спровести уставне и законске одредбе о правима националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво