Читај ми!

Боб Кар: Ублажавање визног режима

Српска заједница у Аустралији је велика, а трговински односи две земље су, ипак, занемарљиви, рекао је Боб Кар, министар спољних послова Аустралије. Односи две земље, упркос изазовима, иду набоље, каже Кар и најављује ублажавање визног режима са Србијом.

Министар спољних послова Аустралије Боб Кар, у ексклузивном разговору са Драганом Цараном за Медијску мрежу српске дијаспоре, не крије задовољство што ће Аустралија наредне две године имати место у Савету безбедности Уједнињених нација. Ту одлуку им је недавно саопштио управо Србин, Вук Јеремић, председавајући Уједињених нација.

"Лепо је знати да толико много земаља у свету сматра Аустралију поузданим партнером. То је велико признање Аустралији".

Врло важан фактор је наш мултикултурализам, објашњава Кар и додаје да "Срби који су дошли у Аустралију, тамо подижу породице, раде тешко, унапређују себе и Аустралију, желе да виде да Аустралија иде напред, јер су толико инвестирали у себе и ту земљу. "Њима је, сигуран сам, драго да виде колико и друге земље поштују Аустралију, а тиме и све њих. Срби воле Аустралију и желе да је и други воле, да земља напредује", каже Боб Кар.

Oцењујући односе Србије и Аустралије, Бор Кар је рекао да иду набоље, али да се пред двема земљама налазе бројни изазови. Кар истиче да великих инвестиција и стабилне трговине нема, пре свега због велике раздаљине.

Уговори о социјалном осигурању и за српску заједницу 

"Морамо много да радимо на развоју односа. Почетком ове године овде је боравио тадашњи заменик, а сада председник Владе Србије. Ја, нажалост, нисам био тада министар, па се нисмо срели, али то јесте пут за успостављање чвршћих односа – међусобне посете. Мислим да неке пословне активности, нарочито српске заједнице овде, као, на пример, прерада и пречишћавање воде, могу да направе позитивну разлику", каже Кар и оптимистички најављује јачање односа две земље.

"Ми овде имамо велику српску заједницу, а трговински односи су нам занемарљиви. Верујем, како се светска економија опоравља, како српска економија расте и постаје чвршћа и стабилнија, мислим да ће и, природно, доћи до много озбиљнијих и чвршћих односа", каже Боб Кар.

Аустралија има уговоре о социјалном осигурању са свим земљама бивше Југославије, осим са Србијом. Српска заједница у Аустралији очекује да такав уговор ускоро постане реалност.

„Иако су то техничке ствари, знам колико су важне за српску заједницу. Моја колегиница, министар за породицу у Влади Аустралије, задужена је са својим министарством за решавање тих питања. Наши приоритети су, за сада, уговори са Естонијом, Канадом, Индијом и Новим Зеландом. Сигуран сам да ћемо ускоро имати уговор о социјалном осигурању и са Србијом", рекао је Боб Кар на тему уговора о социјалном осигурању са Србијом.

Лакше до аустралијске визе 

О ублажавању визног режима са Србијом, теми која се налази у самом врху интересовања Срба на Петом континенту, Кар је рекао да ће се лично заложити да се то питање интензивира.

„Тражићу од мог министарства да ради више на том питању, заједно са Министарством за имиграцију. Сигуран сам да можемо да учинимо лакши пут грађанима Србије да добију Аустралијску визу и допутују у нашу земљу. Обећавам, јавно, да ћемо све учинити, и обавезујем се да Вас о томе обавестим", изјавио је Боб Кар.

Срби треба да буду поносни на своју културу и цивилизацију, истакао је Кар у току разговора за Медијску мрежу српске дијаспоре.

"За неке земље, попут Србије и Аустралије, тешко је да привуку пажњу осталог дела света. Срби читавог света, наравно и Срби који живе као лојални грађани Аустралије, треба да су поносни на своју културу, цивилизацију, богато наслеђе прошлости. Србија никада није била зла, Срби никада нису били зли, и не сме се тако мислити о Србији и Србима. Срби су у прошлости спасли цивилизацију читавог света. То је велики центар културе и знања. Прелепи манастири, српска православна црква, све је то важно за читаву Европу, али и за општу хуману цивилизацију осталог дела света. То је заоставштина, због које сваки становник Аустралије, који у себи има и кап српске крви, мора да буде поносан", закључио је министар спољних послова Аустралије Боб Кар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво