Француска против иностраних радника

Француска затвара своје тржиште рада за иностране раднике. Због налога министарства унутрашњих послова сад неће моћи да се запосле чак ни они који су завршили овдашње факултете, а нису држављани Француске. Одговарајући на критику власти објашњавају своја дејства покушајем да смање незапосленост.

Министарство унутрашњих послова Француске је 2011. године кренуло у правцу смањења броја легалних имиграната за 10%. Од три главна повода за добијање боравишне дозволе: спајање с породицом, молба за азил и стручна делатност - власти могу да контролишу само последњу. Због тога је у префектуре упућен специјални налог: не издавати дозволу за рад странцу уколико хоће да се запосли на радном месту за које се може наћи француски радник.

Оваква ограничења су постојала и раније. Истина, односила су се само на нове раднике и нису се дотицала свршених студената локалних факултета. Међутим, чак и у свом старом облику ова ограничења су причињавала велике тешкоће многим организацијама, на пример, руској служби телевизијског канала Euronews, каже бивши руководилац ове јединице Пјотр Фјодоров.

„Било нам је врло тешко да добијемо боравишну дозволу: радили смо с привременим плавим папирићима у којима је било наведено да очекујемо боравишну дозволу. С овим документима се није могао подићи кредит, било је тешко путовати у друге земље. Пре него што почне процедура позива новинара из Русије требало је доказати француским властима да се радник таквог квалитета, такве квалификације не може наћи у Француској. Оцена новинарског рада је врло субјекивна ствар, тим пре што су француске власти, не знајући руски језик, судиле само на основу докумената. У принципу, то је био мучан, тежак и врло непријатан процес", каже Фјодоров.

Не само то, дозволе за рад које издају француске власти строго контролишу делатност странаца, оне важе само за одређену струку и само у одређеном региону земље. То у суштини не даје раднику могућност да изађе на тржиште рада, и то не само локално, већ и опште руско. Иако обично дозвола за рад добијена у једној земљи Европске уније омогућава човеку да се запосли и у свакој другој. Уосталом, било је случајева кад је Француска радо позивала стране стручњаке, истакао је Пјотр Фјодоров.

Кад се на граници између Швајцарске и Француске градио Белики хадронски колајдер скоро трећина радника је била из Русије. Сад се на југу Француске гради експериментални термонуклеарни реактор и тамо такође ради много радника из Русије. Избор постоји: кад је Француској потребно, она уме да заобиђе сва ограничења, а ако не жели да их заобиђе треба их прихватити као датост.

Француске власти изјављују да су њихове мере за смањење броја имиграната на домаћем тржишту рада потребне ради смањења незапослености. На крају 2011. године она је износила 9,7%. По мишљењу стручњака агенције за рејтинг Standard&Poor's (S&P) управо показатељ незапослености може представљати главни повод за смањење кредитног рејтинга земље. Затварајући врата за странце власти покушавају да сачувају радна места за своје грађане. Притом остаје тешко питање да ли ће моћи да опстану без квалификованих стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара