Дијаспора о идентитету и матици

Aнкетa коју је у српској дијаспори у Америци, Аустралији и Новом Зеланду спровела Задужбина Студеница из Калифорније уз сарадњу са Конгресом српског уједињења показују да су испитаницима „српски корени“ веома важни, али и да матица не испуњава очекивања када је реч о очувању идентитета.

Истраживање је завршено у септембру 2011. године. Обављено је путем анкета које су електронски одаслате на листу од 6000 адреса Конгреса српског уједињења. Одзив је био око 8%, односно 500 испитаника.

Првобитни циљ истраживања био је да испита мишљење у српско ‐ америчкој дијаспори, али је накнадно Владика Иринеј из Аустралије благословио да се анкета пошаље свим српским парохијма у Аустралији и Новом Зеланду. Српске црквене општине у Америци су такође учествовале у пројекту.

"Неопходно је имати неки увид о ставовима новодошлих Срба и староседелаца по кључним питањима и проблемима идентитета, асимилације и односа с матицом. Таква информација је од непроцењиве вредности за све нас којима је стало да очувамо наше наслеђе и одржимо наш етинчко - верски идентитет", рекао је поводом анкете Мирослав Мајкл Ђорђевић, председник Задужбине Студеница.

Српски идентитет

На питање „Колико су вам важни српски корени" 88% анкетираних каже да су српски корени за њих врло важни, а 11% држи да су прилично важни. Само 1% се изјаснио негативно. Преко 80% је веома забринуто због изузетно негативног престављања и имиџа које су о Србима створили медији, књиге, филмови и слично, а 16% је углавном забринуто.

У односу на кључно питање "Да ли сте забринути да се српско порекло губи било у вашем животу или у животима чланова ваше породице?", 68% је одговорило да су забринути док скоро једна трећина (32%) није забринута.

По питању како је најбоље очувати српски идентитет 85% сматра да је породица "најважнија" да пренесе и продужи идентитет.

Значајан број од 70%, верује да је припадност српској заједници у дијаспори
и учешће у њеном раду важан чинилац очувања идентитета.

Активност у српским организацијама се сматра важним за одржавање идентитета - такав став има 57% испитаних.

На питање каква треба да буде улога Србије као земље матице у напорима да се очува идентитет у дијаспори, 57% сматра да она треба да буде "врло активна" и других 35% држи да би требало да буде "прилично активна." Дакле, огромна већина од 92% Срба жели да матица има важну улогу у очувању идентитета.

Међутим, на питање какву улогу матица сада има, само 5% сматра да је она "врло активна" и 45% да је "донекле активна", док половина, 50% сматра да данас матица нема никакву улогу.

Мишљење о матици

Овај поглед се даље потврђује одговорима на питање "колико је важна матица у вашем животу" Одговори су: "врло важна" 9%, "прилично важна" 34% ,а "мало важна" 43% и није нимало важна"14%.

Два питања су се односила на општу ситуацију у Србији и српским земљама данас, и у будућности. Непуни проценат није био "врло задовољан". Само 7% је "задовољно"."Врло мало задовољних" је 48% и "потпуно незадовољних" 44%. Дакле, 92% држи да је ситуација у српским земљама стварно незадовољавајућа.

Ни визија будућности није охрабрујућа. По питању "како видите ситуацију у српским земљама кроз 10 година од данас, ако се претпостави да ће се наставити истим путем", мало више од 2% сматра да ће будућност бити "врло задовољавајућа", 19% да ће бити задовољавајућа", 33% сматра да неће бити промена; 46% исказује негативна очекивања, од којих 18% верује да ће ситуација бити "врло кобна" .

У закључку је било питања како најбоље помоћи матици. Највећи број, 78% испитаника сматра да би први напор требао да буде уперен према покретању послова и инвестирању у српске земље.

Значајан број, 74%, држи да је промоција и одбрана српских питања у званичном Вашингтону и локалним заједницама такође изузетно важна активност. Мање од половине, 44%, сматра да се матици може помоћи директним учешћем у социјалним, културно - просветним, хуманитарним и економским напорима у земљи.

Профил учесника у анкети

Међу испитаницима је било 32% испод 40 година, 41% између 41 и 60 година и 28% преко 60 година. Такође, 52% учесника су "новодошли" имигранти - нису рођени у дијаспори. Прва генерација рођена у дијаспори сачињава 30% испитаника, генерација чије су деде и бабе били имигранти учествује са 15%, остатак преко 2% води порекло од старијих генерација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара