Читај ми!

Како се припремити за ДТВ?

Процес дигитализације у Србији биће завршен до 17. јуна 2015. године. То значи да они који ТВ сигнал примају уз помоћ собне или кровне антене треба да буду сигурни да имају одгаварајућу опрему за пријем дигиталног сигнала друге генерације, у супротном телевизију неће моћи да гледају. Уколико се припреме на време, уз мала почетна улагања имаће одличан квалитет и слике и тона.

За пријем DVB-T2 сигнала, јединог сигнала који ће се емтовати у Србији од јуна 2015. потребна вам је антена, ТВ пријемник који прима такав сигнал, а ако имате на пример старији телевизор онда сет-топ-бокс, односно декодер или тјунер дигиталног сигнала. Међу првима који би требало да буду спремни на ту промену су грађани Вршца.

"Многи баш и не знају па им ми помогнемо објаснима, доста се распитују, доста и продамо, сигурно 10 тјунера продамо сваког дана можда и више", каже продавац из Вршца Емануел Пере.

Очекује се да до јуна цена сет-топ-боксова буде и нижа. Тренутно она зависи од трговинског ланца или града, и за једноставније моделе то је од три хиљаде до 4.500 динара. Због оних који нису сигурни каква опрема им је потребна, ресорно Министарство почело је да издаје одговарајуће ознаке за уређаје који подржавају стандард за који се Србија одлучила. Не тржишту ће таквих уређаја бити довољно.

"Сигурно ће бити довољно опреме. Ми смо у завршној фази набавке бесплатних сет-топ-боксова и очекујем да крајем јануара се појави већа количина тих уређаја на нашем тржишту. Већ сада их има знатно више него што је то било у претходна два, три месеца", каже Татјана Матић државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Према неким проценама 38 одсто становника Србије прати ТВ програм уз помоћ собне или кровне антене и на њих ће се ова промена и односити. До 17. јуна аналогни ТВ сигнал ће бити гашен по зонама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво