Читај ми!

Шта доноси дигитализација, које су предности?

Прелазак са аналогног на дигитално емитовање телвизијског сигнала биће завршен 17.јуна 2015. Ова промена се односи пре свега на оне који ТВ програм прате уз помоћ кровне или собне антене, а којих је у Србији, како се процењује, 38 одсто. Уколико желе да наставе потпуно бесплатно да гледају телевизију за то им је потребна одговарајућа опрема.

Највећа ТВ револуција од преласка са црно белих на екране у боји стиже нам до 17.јуна 2015 године. Тада ће бити заврешно гашење аналогног ТВ сигнала у Србији. Од тог тренутка у готово целој Европи емитоваће се дигитални сигнал, а у Србији дигитални сигнал последње генерације. Као што смо се прилагодили телевизији у боји, многи од нас мораће да се навикавају на DVB-T2 сигнал.

Они гледаоци који су имали лошији пријем ТВ сигнал одмах ће уочити разлику јер дигитална слика и тон, знатно су отпорнији на разне сметње. То значи да чак и оштећен DVB-T2 сигнал, одговарајући телевизор може да обради и реконструише. Кад су сметње превелике на екрану уместо снега имамо замрзнуту слику или је уопште нема.

"Ми смо се определили за нешто што се управо сада показује као веома добро и позитивно у нашој мрежи. У Европи су се многе државе определиле и увелико користе DVB-T2 стандард који је тренутно најбољи и најефикаснији стандард и омогућава највећи број различитих програма", рекла је Ирини Рељин помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Досадашње емитовање подразумевало је да на једном каналу имамо један програм док дигитална телевизија омогућава ефикасније коришћење капацитета канала.

"ЈП Емисиона техника и везе изградиће до датума када потпуно будемо искључили наше аналогне предајнике три различите мреже. Сваки од мултиплекса моћи ће да подржи 14-16 канала, па рачунајте пута три то је заиста велики број канала", каже Ирини Рељин.

Како после бомбардовања Србије аналогни репетитори нису у потпуности обновљени, грађани у неким руралним крајевима земље имају проблема с пријемом ТВ сигнала. Посебан проблем је и то што се сигнал комерцијалних, локалних и националних ТВ станица емитовао са више различитих репетитора.

"Ми већ данас имамо најмање 12-13 технички квалитетних садржаја, то су четири РТС-ова програма, први други, дигитал и HD програм. HD посебно истичем због квалитета слике и тона", рекао је Радша Петровић помоћник директора Јавног предузећа Емисиона техника и везе.

Другим речима, гледаоци који ТВ програм хватају собном или кровном антеном, а имају телевизор који препознаје DVB-T2 сигнал већ сада могу да виде како изгледа телевизија блиске будућности јер се у Србији паралелно емитују аналогни и дигитални ТВ сигнал. Онима који немају одговарајуће телевизоре биће потребни такозвани сет-топ-боксови, уређаји који конвертује дигитални у аналогни сигнал.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара