Читај ми!

Super HI-Vision од 2020. године

Док стерео 3D наставља да пуни новинске ступце новом опремом која се готово свакодневно појављује, истраживачи развоја 4К технологије изгледа да су на једнако брзим шинама.

Технологија 4К представља још један скок ка већој резолуцији дигиталне слике и означава четири пута већу количину информација слике него 2К, који иначе има два пута већу резолуцију од HD.

Филмаџијски, мада још увек не и потрошачки апетит за већом уверљивошћу слике водио је индустрију ка 4К алатима. Немојмо заборавити чињеницу да ће људско око тешко прихватити све детаље у резолицији изван ове.

Формат 4К и није нарочито нова технологија, с обзиром на то да сви знају да је Далса измислила први професионални систем још пре неколико година. "Далса" (Dalsa) је стопирала развој пројекта "Ориџин" (Origin) 2009. године, јер је био прескуп и далеко испред свог времена. Сада је 4К у агенди свих великих произвођача камера који планирају производе на јединственим компресионим системима.

Попут потешкоћа у преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма, слично је и са филмском техником, тако да, иако 4К даје веће могућности у филмској индустрији, још ће се дуго користити 2К стандард.

Super HI-Vision је стандард у емитовању ТВ програма који се остварује на 8К резолуцији слике (7680 са 4320 пиксела) и даје шеснаест пута већу слику од Full HD, што поред много већих екрана подразумева емитовање и пријем сигнала преко сателита.

Предвиђа се да ће до 2020. године први сателит бити у могућности да емитује сигнал у стандарду Super HI-Vision.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се