Читај ми!

Пад мобилне DVB-H платформе се наставља

Холандски Telco и мрежни оператор KPN су 1. јуна престали са емитовањем DVB-H мобилне ТВ платформе. Основни разлог за овакав корак је, како наводе у компанијама, недостатак компатибилних уређаја на тржишту и губитак око половине претплатника мобилне ТВ платформе у 2010. години.

У 2010. години Swisscom Broadcast у Швајцарској, Mobilkom и Orange у Аустрији, Mediaset у Италији и Antenna Hungaria у Мађарској су престали са пружањем DVB-H услуга или су стопирали све планове за покретање нових.

Упркос снажној подршци од стране произвођача телефона, мобилних оператера и емитера на свом почетку, DVB- није успео да заживи у Европи из неколико разлога, а то су незаинтересованост за коришћењем услуге мобилне телевизије, високе цене уређаја као и недостатак компатибилних уређаја на тржишту. DVB-H је крајем 2009. године имао негативан тренд раста и већ тада је било јасно да ни Француска, Шпанија ни Немачка неће користити ову технологију у догледној будућности.

Финска и Италија су једине две земље у Европи са комерцијалном DVB-H платформом. У Финској је ова услуга бесплатна и доступна само на Nokia уређајима, док је у Италији оператор Tre престао са продајом DVB-H уређаја. У Русији и Пољској су у току тестирања DVB-H платформе. Очекује се да ће ова услуга бити доступна до краја године. Упркос технологији која је доступна на новим тржиштима и тржиштима у развоју где је мобилна ТВ привлачна потрошачима у IHS Screen Digest верују да ће недостатак компатибилних уређаја зауставити даље напредовање DVB-H платформе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се