Читај ми!

ЕУ улаже у 5G технологију

Европска унија издвојиће у овој години 50 милиона евра за истраживања која ће допринети развоју 5G технологије до 2020. како би Европа поново постала предводник у мобилној индустрији у свету.

До 2020. саобраћај у мобилним комуникацијама ће се 33 пута увећати у односу на 2010, а у приступу интернету ће доминирати бежични апарати попут "паметних телефона", таблета, машина и сензора, што ће захтевати ефикаснију технологију за бржи и квалитетнији пренос података, саопштила је Европска комисија. 

"Желим да европска индустрија буде пионир у развоју 5G технологије, да је развија на основу европских истраживања и отвара радна места у Европи - а ми ћемо то подржати делима а не речима", рекла је европска комесарка Нели Крус.

Нови талас истраживачких пројеката у које ће ЕУ уложити средства, требало би да у свакодневни живот Европљана донесе напредну технологију у мобилним телекомуникацијама која ће омогућити изузетно брз преноса податак и приступ интернету путем широкопојасне мреже, наводи се у саопштењу Европске комисије и додаје да се сви привредни сектори дигитализују и да свако предузеће и грађанин у ЕУ треба да има на располагању лако доступан, позудан и брз интернет.

Међу новим пројектима које подржава ЕУ су METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO и PHYLAWS. Ти пројекти се баве структурним потребама и функционисањем 5G технологије.

Пројекат METIS који треба да омогући да се поставе основе за будући мобилни и бежични комуникациони систем од 2020. добиће од ЕУ 16 милијарди евра. METIS је конзурцијум 29 партнера којим координише Ериксон. Између осталог, циљеви METIS-а су да се 1.000 пута увећа обим података по подручју како би оператери мреже могли истовремено да опслужују много више корисника, као и да се од 10 до 100 пута повећа број прикуључених апарата, пошто ће се развити нове "паметне технологије" за бежичну контролу аутомобила или кућних апарата.

ЕУ је од 2007. до 2013. укупно уложила више од 700 милиона евра у истраживања будућих мрежа, а од тога је половина усмерена на бежичне технологије у циљу развоја 4G технологија и напреднијих технологија.

У саопштењу се наводи да је данас у свету 1,2 милијарди корисника мобилног широкопојасног приступа, а да се број корисника увећава за стотине милиона годишње.

Европска комисија је навела да ЕУ улагањима жели да подели ризик са индустријом и телекомуникационим мрежама, чији је развојни циклус 10 година. ЕУ је допринела многим иновацијама, укључујући развој GSM стандарда који данас користи 80 одсто мобилних мрежа у свету, као и развоју UMTS стандарда садашње треће генерације и LTE стандарду за четврту генерацију мобилних мрежа (4G), наводи с еу саопштењу Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара