Читај ми!

Дигитални радио у Шведској

Да дигитализација полако продире и у свет радија сведочи пример Шведске где је по препоруци тамошњег Управног одбора јавног сервиса почело коначно разматрање преласка са FM радија на дигитални. Председник Одбора Мартин Холмгрен покренуо је иницијативу да јавни емитер, односно шведски радио, у будућности има централну улогу и као такав буде покретач дигитализације радија, преноси портал Worlddab.

Он је додао да су шведском радију неопходна одређена финансијска средства за ширење мреже дигиталног простора. Ово је такође добар подстицај и за комерцијалне емитере који у сарадњи са јавним сервисом могу да допринесу процесу дигитализације радија.

Поводом овог пројекта начињен је и посебан извештај намењен Министарству културе који садржи неколико предлога за обезбеђивање финансијских средстава као што је замена радио и ТВ претплате посебним порезом. О томе ће свакако одлучивати парламент Шведске који има на располагању следећу годину за разматрање оптималног решења. Предвиђено је да првог јануара 2014. ступе на снагу све дозволе за емитовање и тиме ће се кренути у реализацију радијске дигитализације у овој скандинавској земљи. Предлог иде и корак даље у процени дефинисања датума коначног искључивања мреже FM предајника где се објективни временски оквир смешта пред крај 2016, када би требало успоставити потпуну дигитализацију најстаријег електронског медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво