Читај ми!

Француска се припрема за DAB

The Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), француски аудио-визуелни регулаторни орган, најавио је да ће коначно покретање дигиталног земаљског радија (DAB) бити ове године, а дозволе ће имати станице које су их претходно добиле 2008. године.

CSA је у 2008. години изабрао 55 радио-станица у Паризу и Марсељу, као и око 40 у Ници којима су додељене лиценце. Други тендер за доделу дозвола биће објављен за 20 великих француских градова. Циљ CSA је да дигитални радио "покрије" 50 одсто становништва. Од 2007. године и Закона о модернизацији аудио-визуелног емитовања, покретање дигиталног радија константно се одлаже због противљења већих приватних емитера који су се жалили да су трошкови дистрибуције били превелики.

"Ми никада нећемо бити у могућности да добијемо сагласност свих актера да се договоре о неком питању у исто време, али постоји тренутак када регулатор мора применити закон", рекао је Рашид Архаб, саветник у CSA који надгледа овај пројекат. Само 30 одсто француских слушалаца прима више од 10 радио-станица.

Истовремено, Француски CSA предлаже да се усвоји DAB + стандард који се тренутно користи у Немачкој, рекавши да ће употпунити изабрани, али скупљи T-DMB стандард. Средњорочно гледано, дигитални радио ће заменити аналогни радио, исто као што је дигитална телевизија заменила аналогну у новембру прошле године. Домаћинства ће морати да промение своје радио-апарате. У међувремену, до гашења аналогног радија постојаће симулкастинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво