Читај ми!

У сусрет дигитализацији

Шта је дигитална телевизија, у чему је разлика између DVB-T и DVB-T2 сигнала али и како да ваш стари телевизор ради и у дигиталној ери, све ћете то сазнати на порталу РТС-а. Подсајт се обраћа онима који не знају ништа али и стручњацима и једини је сајт у Србији који нуди све информације о дигитализацији.

Уочи дигитализације гледаоци су се на специјализованим сајтовима информисали и у Великој Британији, Шведској и Финској. Тако је само у недељи када су Финцима искључени аналогни предајници вебсајт ДигиТВ посетило је више од 65000 људи.

"Подсајт о дигитализацији поред најновијих вести о дигитализацији, нуди и савете о куповини нових тв пријемника и „сет топ боксова", затим водиче о њиховом повезивању, специјализоване емисије као и најчешће појмове и питања и одговоре који су везани за дигитализацију", рекао је Владанко Лучић, модератор подсајта.

Због бројних недоумица о дигитализацији, али и забуне коју стварају продавци тв опреме, процена је РТС-а да је већ сада неопходно гледаоцима понудити објашњења о том процесу.

"Иако је тренутно неизвестан тренутак што се тиче преласка на дигитално емитовање програма у Србији, најављена је пилот мрежа, још увек не знамо када ће бити реализована и не знамо да ли ће бити померен рок коначног гашења аналогних предајника. У сваком случају ми смо ту да поведемо наше гледаоце и све посетиоце портала РТС-а у дигитално доба телевизије", каже Татјана Ћитић, главни и одговорни уредник Дигиталног и Сателитског програма РТС-а

Ни за РТС дигитализација није мали корак. Од опреме за дописништва до прилагођавања новом формату слике, све мора да буде усклађено, а гледаоци спремни, пре новог телевизијског доба.

"Tо нешто ново у ствари ће потпуно зауставити аналогно емитовање. Гледаоци који не буду имали ткз. „сет топ боксове" односно конверторе за пријем дигиталних сигнала неће примати ништа, значи њихови екрани ће бити црни", рекла је Милена Вучетић, директор ПЈ Техника РТС-а.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара