Читај ми!

Све о дигитализацији

У сусрет преласку на дигитално емитовање програма у Србији, а поводом трогодишњице од почетка стратешког бављења РТС-а програмским пројектима за ново доба телевизије, од 1. јула Медијски јавни сервис Србије на свом порталу, нуди специјализовану подстрану посвећену дигитализацији и новим технологијама.

Подсајт ДИГИТАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА доноси најновије информације из света дигитализације, прати дешавања у Србији и региону, нуди појашњења техничких питања, као и одговоре на најчешће дилеме које се односе на прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма. Покретањем прве специјализоване интернет стране у Србији о дигитализацији, наша Кућа, наставља реализацију значајних пројеката, у сусрет дигиталном добу телевизије, који су превасходно одговор на потребе гледалаца.

„Од почетка дигиталног емитовања програма културе и уметности на нашу адресу је стигло много питања која се тичу дигитализације. У протеклом периоду смо гледаоце углавном информисали о активностима државе, економским аспектима овог процеса, као и о бенефицијама које доноси прелазак на дигитално емитовање програма. И поред тога што је у Србији још увек неизвесно када ће почети емитовање првог мултиплекса кроз Пилот мрежу и да ли ће и колико бити одложен рок са потпуно напуштање аналогне технологије у емитовању, због великог интересовања, али и забуне коју стварају продавци ТВ опреме, проценили смо да је већ сада неопходно гледаоцима понудити интернет страну са релевантним информацијама о дигитализацији. Када држава буде почела емитовање најављене Пилот мреже интензивираћемо и нашу програмску кампању", каже Др Татјана Ћитић, Одговорни уредник Дигиталног и Сателитског програма РТС.

Информације на подсајту су намењене свим категоријама становништва, како онима који имају основно знање о телевизији тако и стручњацима. Поред најновијих вести на подсајту се могу пронаћи и савети за куповину нових ТВ пријемника и декодера, водичи за њихово повезивање и специјализоване емисије. Посетиоцима је доступна и презентација о основним разликама између формата слике 4:3 и 16:9.

„Подсајт Радио-телевизије Србије о дигитализацији ће ићи у корак са развојем и применом нових технолошких достигнућа у области телекомуникација и посебно радиодифузије, а у циљу брзог, објективног и стручног информисања посетилаца портала о предстојећој медијској конверзији и конвергенцији медијских услуга", каже Татјана Ћитић.

Све информације које су доступне на подсајту о дигитализацији треба да помогну грађанима Србије да се на адекватан начин припреме за предстојећи прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала.

Страна искуства

Интернет стране са информацијама о преласку на дигитално емитовање које су доступне грађанима Велике Британије, Финске и Шведске креирале су надлежне групе које су одговорне за управљање процесом дигитализације. У Великој Британији, Дигитал Ју-Кеј интернет страна нуди одговоре на елементарна питања када ће се искључити аналогни предајници, како се припремити. Информације су такође доступне на сајту мрежног оператора, емитера и Владе. ДигиТВ вебсајт у Финској примио је преко 65000 појединачних посетилаца у недељи када су искључени аналогни предајници док је мрежни оператор Дигита забележио 16 000 посета мапама покривања које су постављене на његовом званичном сајту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара