Читај ми!

Прелазак на дигитални сигнал

Дигитализација телевизијског и радио сигнала коштаће државу и до 70 милиона евра. Трошкови и за становништво - ко нема одговарајући телевизор, за декодер ће плаћати око 30 евра. Добра вест - рок за дигитализацију би могао бити одложен и после априла 2012. године.

Прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског и радио сигнала могло би да кошта државу и до 70 милиона евра. Улагања чекају и гледалаоце који ће, уколико немају одговарајуће телевизоре, морати да купе такозване "сет топ боксове", то јест декодере дигиталног сигнала.

Ипак, олакшавајућа околност је то што би рок за прелазак на дигитални сигнал могао да се продужи. Првобитни је био април 2012. године.

Опрема вредна више од осам милиона евра, купљена новцем из предприступних фондова Европске уније, ускоро би требало да стигне у предузеће "Емисиона техника и везе", које ће, преко својих предајника, предводити дигиталну еру у Србији.

Ипак, неопходно је оспособити и предајнике, који су оштећени у бомбардовању земље.

Владимир Хоман, директор "Емисиона техника и везе" рекао је да ће инвестиција користити не само њима као предузећу, већ и држави. 

"Треба видети како ће се то испројектовати и са колико локација ће бити потребно да се емитује, колико ће бити геп филера такозваних да бисмо могли да изађемо са неком конкретном цифром", рекао је Хоман.

У бољу слику или могућност премотавања живог програма, улаже и РТС. Само прва фаза дигитализације, Јавни сервис кошта око 12 милиона евра. Остаје да се дигитализује и дописничка мрежа, опрема за емитовање и комплетна продукција.

Велики трошкови тек предстоје

Татјана Ћитић, главни и одговорни уредник Дигиталног и Сателитског програма РТС-а, каже да је почетком емитовања програма културе већ доста уложено, али велики трошкови тек предстоје.

"Издвојила бих оно што је од националног значаја а то је програмски архив што је неопходно урадити и што много кошта", наводи Ћитићева.

Држава би, за почетак, требало да обезбеди декодере за око 300 хиљада најсиромашнијих. Најскупљи сада коштају око 30 фунти, али њихова цена временом пада, тако да би одлагање дигитализације свима ишло на руку.

"Ми смо рок 2012. април усвојили када смо имали рокове наших суседа, више не морамо да журимо до до 2013. би то требало да се обави, најважнији део ћемо завршити 2012. тако да 2013. дочекамо као држава са дигиталним емитовањем сигнала", каже Ирини Рељин помоћник министра за електронске комуникације.

Хрватска и Словенија већ су прешле на дигитално емитовање телевизијског програма, а Мађарска је у завршној фази. Од 2015. године, у целој Европи почиње емитовање дигиталног сигнала, који ће надјачати аналогни. Према томе, ко се не прилагоди, остаће у телевизијском мраку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара