Читај ми!

Дигитализација у Србији

Стрaтегијом за прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма у Србији држава се определила да 4.априла 2012. буду искључени сви аналогни, а укључени дигитални предајници за емитовање ТВ сигнала. Према последњим најавама из Владе РС постоји могућност да овај рок буде померен.

Проф. др Ирини Рељин помоћник министра за електронске комуникације изјавила је да постоји могућност да се рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање помери на почетак 2013. године, а за јесен ове године је најављено пуштање Пилот мреже DVB-T2 предајника.

Стратегијом се Влада определила за DVB-T2 стандард за дигитално емитовање телевизијских канала и компресиони стандард MPEG-4 верзија 10 (H.264/AVC). Сви грађани који до тада не набаве и не инсталирају дигитални пријемник (Set Top Box) или не набаве телевизоре са интегрисаним дигиталним демодулатором, неће бити у могућности да прате дигиталну телевизију. Ако сте претплатник неког КДС система или IPTV-а, и даље ћете несметано моћи да пратите телевизијске програме.

Због ових промена није неопходно да купите нови ТВ пријемник. На постојећи ТВ пријемник потребно је повезати дигитални пријемник преко HDMI конекције. Уколико поседујете ТВ пријемник старије генерације повезивање обично иде преко SCART конекције.

Дигитална земаљска телевизија DVB-T2, обезбеђује чистију и оштрију слику, а и квалитетнији звук захваљујући вишеканалном преносу звука, пружа могућност емитовања телевизије високе резолуције (HDTV), повећање броја програма који се могу емитовати кроз исти фреквенцијски опсег и увођење додатних услуга, попут титлова, одложеног гледања програма и електронске трговине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара