Дигитализација увелико у току

Дигитализација емитовања ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника захтева одговарајућу припрему сигнала који треба емитовати. Заменом постојећих аналогних предајника новим дигиталним као и прилагођавање кућних пријемника дигитализацијом емитовања телевизија ће у потпуности бити дигитална.

"Дигитализација је међународно преузета обавеза Републике Србије 2006. године у Женеви на добробит грађана. Грађани добијају много бољу сликуи звук. Неће више имати проблема са сликом и тоном", рекао је Бранко Гогић, в.д. директора ЈП "Емисиона техника и везе".

Он је додао да дигитализација доноси погодности које се односе на особе са оштећеним слухом, слепе и слабовиде, могућност одложеног гледања, могућност електронског програмског водича, као и могућност вишејезичних превода што је посебно интересантно у пограничним деловима наше земље.

"Дигитализација такође значи да ће буџет Републике Србије приходовати око 75 милиона евра од продаје дигиталне дивиденде", каже Бранко Гогић.

Он је истакао да грађани који живе у пограничним деловима наше земље ће моћи да прате програме из Хрватске, Мађарске, Румуније, Македоније, Бугарске, као што ће и грађани у пограничним деловима тих земаља моћи да гледају наше програме.

Дигитализација емитовања ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника захтева одговарајућу припрему сигнала који треба емитовати. Заменом постојећих аналогних предајника новим дигиталним као и прилагођавање кућних пријемника дигитализацијом емитовања телевизија ће у потпуности бити дигитална. У току су тестирања и подешавања уређаја и припрема за почетак рада на планираним каналима.

"Радио-телевизија Србије на територији Републике Србије емитује четири телевизијска програма. До сада су гледаоци који примају те програме посредством спољне антене имали могућнос да прате РТС 1 и РТС 2. По преласку на дигитално емитовање програма биће у могућности да прате и РТС Дигитал и РТС HD програм", рекла је Татјана Ћитић, одговорни уредник РТС Дигитал и РТС САТ.

"У међувремену назив РТС Дигитала ће променити инсертер и назив у РТС 3 што значи да смо ми своју технолошку мисију за шест и по година колико се емитује програм завршили", каже Татјана Ћитић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара