Читај ми!

Дигитална ТВ од сутра и на подручју Суботице, Сомбора и Кикинде

У оквиру процеса дигитализације на емисионој станици Црвено Село сутра у подне биће извршен потпуни прелазак на дигитално емитовање земаљског ТВ сигнала и искључивање аналогних предајника у зонама Суботице, Сомбора и Кикинде. Без одговарајуће опреме за пријем дигиталног сигнала, домаћинства са овог подручја од 8. маја неће бити у могућности да прате ТВ програм.

Тиме се наставља процес гашења аналогне и укључења дигиталне земаљске телевизије, тј. процес коначног преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијских програма у Србији. Крајњи рок за завршетак тог процеса је, према међународном споразуму, 17. јун.

Завршетак дигитализације у Србији, како се наводи у саопштењу предузећа "Емисиона техника и везе", представља завршетак изградње државне мреже зе емитовање и пренос дигиталне телевизијске слике и тона, са најмодернијом технологијом у Европи.

“Мрежу чини 208 дигиталних емисионих станица за које је требало реконструисати или изградити нове зграде, нове антенске стубове, подићи сложене антенске системе и монтирати последњу генерацију предајника, репетитора (DVB-T2) и уређаја за компресовање слике и тона (MPEG4), какве још није, практично, применио највећи број најразвијенијих земаља у Европи и свету”, наведено је у саопштењу.

“Црвено Село” је једна од најкомплекснијих емисионих станица, са сталном посадом, која дежура 24 часа, 365 дана у години.

Карактеристична је и по томе што има највиши антенски стуб у Србији, висине 220 метара, који је дуго времена био и највећи у Европи, а на њему је, за потребе дигиталне телевизије, монтиран један од највећих и најмодернијих антенских система у Србији, са 12 спратова антена.

Грађани ће моћи да гледају бесплатне програме националних и покрајинских медијских кућа, као и својих локалних и регионалних ТВ станица, и дигиталне телевизијске програме суседне Мађарске.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација подсећа грађане који примају сигнал путем собне или кровне антене, да набаве опрему за пријем дигиталног сигнала, а угрожене потрошаче да што пре искористе ваучере за субвенционисану куповину СТБ уређаја, како би спремни дочекали сигнал дигиталне телевизије.

Без одговарајуће опреме за пријем дигиталног сигнала, домаћинства са подручја Суботице, Сомбора и Кикинде од 8. маја неће бити у могућности да прате ТВ програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво