Читај ми!

Деценија постојања Ратела

Милан Јанковић, директор РАТЕЛ-а гостујући у Јутарњем програму поводом деценије постојања ове агенције је изјавио да је у протеклом периоду извршена либерализација комплетног тржишта, као и да постоји више оператора на пољу фиксне, мобилне телефоније, интернета и КДС-а. Он је додао да је у наредна два месеца предвиђен потпуни прелазак на дигитално емитовање сигнала на територији Србије чиме ће се ослободити део спектра који ће се понудити за развој широкопојасних сервиса.

"У овом процесу је пре свега извршена либерализација комплетног тржишта и постоји више оператора на пољу фиксне, мобилне телефоније, интернета и КДС-а. Грађани могу да изаберу свог оператора према својим жељама, понуђени су пакети, што је знатно довело до снижавања цене телекомуникационих услуга, електронских комуникација и на пољу поште је такође извршена либерализација, имамо једног оператора универзалног сервиса и четрдесетак курирских служби тако да је цело тржиште у могућности да одговори захтевима а при томе је у складу са регулативама Европске уније", истакао је Милан Јанковић, директор Републичке агенције за телекомуникације. 

Дигитализација је започета гашењем аналогних а свечаним пуштањем у рад дигиталних предајника на територији Вршца. У наредна два месеца предвиђен је потпуни прелазак на дигитално емитовање сигнала на територији Србије. Процена је да је око четрдесет посто грађана Србије примало сигнал путем собне односно кровне антене и да ће тај проценат становништва наставити да прима на исти начин и дигиталне телевизије помоћу сет-топ боксова или смарт телевизија. 

"Нове технологије и сви нови сервиси захтевају мало компликованији начин бирања програма, улазак у меније, али мислим да је то врло једноставно и да ће се грађани врло брзо навићи на то. Сада ће грађани унапред знати које ће програме имати па ће за њих то бити и једноставније", додао је Јанковић.

Предност дигитализације је да се ослобађа део спектра, а тај део, од 72 мегахерца, односно 60 мегахерца ефективно, ће се понудити за развој широкопојасног сервиса помоћу јавног надметања. Очекује се да ће буџет Републике Србије приходовати том приликом од 80 до 100 милиона евра.

Статистика каже да је Србија током протекле године од телекомуникационих услуга зарадила око милијарду и по евра. "Заједно са поштом, која је зарадила око 125 милиона евра што износи укупно око 5.5 посто БДП-а, што је на задовољавајућем нивоу".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво