Читај ми!

Без проблема у Вршцу

Радиша Петровић, саветник директора ЈП “Емисиона техника и везе” гостујући у Јутарњем програму РТС-а је изјавио да није било никаквих техничких, технолошких, па ни организационих проблема 15. априла у Вршцу када су угашени прва аналогни ТВ предајници. Он је истакао да се још увек аналогно емитује само први програм РТС-а који је сада једини канал путем кога се о дигитализацији informišu они који нису знали, нису обавештени или не знају шта се догодило.

"У Вршцу није било никаквих техничких, технолошких, па ни организационих проблема, тако да је прошло све у најбољем реду и не само прошло и даље траје. Дигитално емитовање траје и немамо проблема са терена", рекао је Радиша Петровић.

Он је додао да се за месец дана, односно 25. маја на Авалском торњу гасе аналогни телевизијски предајници, а већ сада грађани могу да гледају дигитални телевизијски сигнал.

Гашење аналогних предајник је почело 15. априла у Вршцу. Следи гашење аналогних предајника 8. маја у Суботици и Кикинди, односно 18. маја на Чоту.

"На тржишту има довољно различитих модела и врста сет-топ-боксова, а од њихових могућности зависи и њихова цена. Јако је важно да имају ознаку DVB-T2 и да имају жиг гаранције које је издало Министарство за телекомуникације јер је то потврда да уређаји сигурно могу да приме дигитални сигнал", каже Радиша Петровић.

"Још увек се емитује аналогно само први програм РТС-а зато што нам је то сада једини канал да информишемо оне који нису знали, нису обавештени, не знају шта се догодило. Они морају да пожуре да набаве сет-топ-боксове или нове телевизоре јер када се цео процес заврши биће угашено и аналогно емитовање првог програма РТС-а", рекао је Радиша Петровић.

Говорећи о дигитализацији радија он је нагласио да ћемо ми као мала и сиромашна земља морати да испратимо дешавања на европском нивоу јер постоје разни стандарди и додао да још увек не постоји међународни консензус шта је то дигитални радио, који је то стандард који ће да се примени, а од тога доста зависи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво