Читај ми!

Решење проблема крајем године?

Вишегодишњи проблем у пријему дигиталног земаљског сигнала Хрватске радио-телевизије и осталих телевизија у Хрватској због сметњи који долазе из суседне Италије крајем ове или почетком следеће године коначно би требао да буде решен, преноси ХРТ.

Наиме, италијанска регулаторна агенција за електронске комуникације (AGCOM) донела је измену националног плана дигиталне телевизије који се односи на регионалне и локалне ТВ станице.

Изменама тог плана из појединих италијанских јадранских регија избацују се канали на којима су се емитовале италијанске телевизије, а услед чега је долазило до сметњи на хрватској обали Јадрана.

Ти канали су међународним споразумима додељени Хрватској, али и поред тога италијанске телевизије су на њима емитовале још од краја 2010. године, услед чега су гледаоци ХРТ-а али и осталих телевизија у Хрватској имали проблема са сметњама у пријему програма.

План измена AGCOM-а објављен је крајем прошле недеље, а између осталог се предвиђа и накнада италијанске државе оним емитерима којима ће бити одузети спорни канали. Применом новог плана омогућиће се знатно смањење сметњи на хрватским каналима већ крајем 2014 године.

Сметњама из Италије највише су били погођени гледаоци у Истри и Далмацији. Овим мерама се ослобађају управо канали у хрватским јадранским регионима. То се односи на укупно 20 канала и то у следећим регионима у Хрватској: Д5 (Истра и северно приморје) Д7 (северна Далмација), Д8 (средња Далмација) и Д9 (јужна Далмација).

На решавању овог проблема неколико година су радиле разне хрватске институције и то Хрватска регулаторна агенција за мрежне делатности (ХАКОМ), Министарство спољних и европских послова, Министарство поморства, промета и инфраструктуре, као и Агенција за електронске медије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво