Читај ми!

Почетак симулкаста до краја године

Министарство за информационо друштво и Министарство културе Црне Горе представили су промотивни материјал у оквиру едукативне кампање поводом преласка са аналогног на дигитални сигнал у Црној Гори, који би требало да буде завршен до 17. јуна 2015, преноси Антена М.

Дигитални сигнал ће грађанима да омогући бољу слику, тон и многе друге предности каже Томо Кнежевић из Министарства за информационо друштво.

"Сада имате могућност да са провајдером садржаја комуницирате. Можда ће то да буде програмски водич или нека иновативна услуга, можда у некој скоријој будућности ћете и интернет моћи да корстите, неке основне претраге да радите путем својих тв апарата.", рекао је Кнежевић.

Упитан за цену рисивера који ће грађани морати да купе Кнежевић каже да према тренутној информацији тренутно се за 30 евра може набавите рисивер, с тим да они корисници који користе услуге неког кабловског оператера њих дигитализација на дотиче.

Слободан Станишић из Радио дифузног центра Црне Горе објашњава да је покривено 90 одсто становништва Црне Горе те да се тренутно на 73 локације широм земље тестира дигитални сигнал.

"Пошто се ради о новој технологији, одређених проблема је било приликом имплементације, али рачунамо да ћемо до краја овог месеца или почетком следећег и са тих неколико локација које су спорне отклонити кварове заједно са Еуротелом и Европском комисијом.", каже Станишић.

Инсталација опреме за дигитализацију радиодифузног сигнала, почела је у мају прошле године. Иако је опрема требало да буде испоручена још у децембру 2011, рок је продужаван три пута. Због тога је и мењан Закон о дигиталној радио-дифузији, те је рок за завршетак пројекта померен чак три године.

"Мени је као професионалцу у Влади Црне Горе битно да је пројекат доведен до краја. Пројекат је каснио али није каснио грешком било које институције у Црној Гори. И ми на то нисмо могли да утичемо. Какав је такав је, систем ради", објашњава Кнежевић.

На конференцији за медије је саопштено и да би до краја године требало да крене паралелни рад аналогног и дигиталног сигнала, све до јуна наредне године. Грађани се упозоравају и да не купују DVB-T примјенике, који су преплавили тржиште Црне Горе, већ DVB-T2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво